Turist i värmland Startsida | Nyhetsbrev | Evenemang (www.varmland.org) | Mat, Logi & Guider | Filmer | Om företaget | Kontakta oss


Läs senaste Turist i VärmlandLäs senaste VänertidningAnge kod "värmland 13"
för 10 % rabatt vid beställning


Nöjesfabriken, ett av europas största nöjesställe.

Kategori: Musik i Värmland


Karlstad Det började med att tre killar i restaurangbranschen tänkte starta en bowlinghall.
Planerna växte och resulterade i en nöjesgalleria som fick namnet Nöjesfabriken. Så omfattande att den är unik i Sverige och kanske i hela Europa.


I oktober 2003 drog de igång verksamheten på Herrhagen i Karlstad. I enorma gamla industrilokaler kan man köra go-kart, spela bowling, ta en golfrunda i simulatorn, äta middag eller bara ta en öl. I nattklubben kan man ta en svängom och titt som tätt uppträder musiker som exempelvis Cardigans, Weeping Willows, José Gonzales...
När det inte är nattklubb i eventhallen kan det hända att det är krogshow, mässa eller modevisning.
- Vi är öppna för alla visioner. Lokalerna lämpar sig för nästan vad som helst, säger Peter Eriksson, en av de tre delägarna.
Hittills är det företagen som är Nöjesfabrikens största inkomstkälla. Anläggningen är perfekt för konferenser och personalfester.
- Folket slipper förflytta sig. Alla kan stanna kvar inom samma väggar. Den som vill dansa kan dansa, den som bara vill ta en öl kan göra det, säger Peter Eriksson.
Tanken är att Nöjesfabriken ska ha något för alla som är sugna på nöjen; även pensionärer, skolungdom och barnfamiljer.
Turister som kommer in i Nöjesfabriken brukar bara stå och gapa, berättar Peter. Att lilla Karlstad har en sådan anläggning gör dem riktigt förvånade.

Och det är stort, sammanlagt 7000 kvadratmeter. Fabrikskänslan finns kvar med en enorm takhöjd, tegelväggar och bjälklager.
När man klivit in i det så kallade torget har man utsikt över hela anläggningen. Rakt fram ligger leklandet. Där tillverkade Karlstad Mekaniska Werkstad pappersmaskiner redan på 40-talet. Idag kan man svischa fram på lianer, studsa på studsmattor,och spela allehanda bollspel,
Lite längre in i nöjesgallerian ligger restaurangen. Den är inbyggd som ett hus i huset. Här finns plats för 200 gäster och man kan äta dagens lunch, buffé eller a la carte.
Till vänster finns tre golfsimulatorer för golfentusiasterna. Här kan man välja bland världens 32 mest kända golfbanor och mellan slagen kan man passa på och ta sig en bit mat vid banan.
Bortanför den stora baren ligger bowlingbanorna. Sexton banor med automatisk poängräkning. Stort nog för svenska och nordiska mästerskap.

Hela anläggningen har vuxit fram genom Peter Erikssons och hans kollegor Willi Schmidt och Jonas Uhlins hårda arbete. Och senare även med hjälp av den handplockade chefsgruppen och övrig personal.
- Under byggtiden hade vi inte ens en arkitekt till hjälp. Vi satt med penna och tippex och ritade skisser, säger Peter.
Deras gamla dröm om att öppna en bowlinghall resulterade i en nöjesgalleria för 35 miljoner kronor.

Karlstad« Tillbaka


Turist i Värmland | Gjutarg 2 E | 681 50 Kristinehamn | Mob 0709-950 455 | Tel/fax 0550 - 109 88 | info@turistivarmland.se