Turist i värmland Startsida | Nyhetsbrev | Evenemang (www.varmland.org) | Mat, Logi & Guider | Filmer | Om företaget | Kontakta oss


Läs senaste Turist i VärmlandLäs senaste VänertidningAnge kod "värmland 13"
för 10 % rabatt vid beställning


Vinter fiske i Värmland

Kategori: Vinterfiske i Värmland


Värmland är ett paradis för isfiskaren. Det finns en rad spännande vatten att välja bland. Även dom minsta småtjärnar kan dölja stora hemligheter. Att sitta med en kopp rykande hett kaffe i den ena handen och med ett pimpelspö i den andra är en rofylld upplevelse.

Ismete

Ismete är en mycket enkel och effektiv metod för att komma åt stor fisk under vinterhalvåret. Denna metod passar för en rad olika arter, de vanligaste är gädda, abborre och gös. Detta är en mer utvecklad variant av angelfisket där man bytt ut angellinan mot spö och rulle, som tacklas med död eller levande betesfisk. Bra bete är mört, abborre eller löja. Andra skillnader är att den traditionella angelkroken har bytts ut mot en wiretafs försedd med en eller flera trekrokar beroende på betesfiskens storlek. Den gamla hederliga blåa angellinan har bytts ut mot en grov nylonlina , 0.30-0.40 millimeter. Man använder sig också av ett sänke för att få ner betesfisken till det djup man vill ha. För att kunna ha full kontroll över sin utrustning så använder man oftast bara två till fyra spön. Angeldonet används fortfarande inom ismetet men då enbart som hållare för ”vippan” som används till att indikera napp.

Gäddfiske
Som tidigare nämnts är Värmland ett riktigt paradis för gäddfiskare och det finns möjligheter till fina fångster i de flesta vatten. Säkra ställen att hitta gäddan under vinterhalvåret är vassvikar, grund och djupbranter. Utrusningen som används är korta spön upp till fem fot. Spöna är förhållandevis billiga och man kan köpa fyra stycken för 500 kronor. De rullar som används är främst multiplikatorullar. Ett stort hål krävs för att få upp drömgäddan, 150-200 millimeter är att föredra.

Gösfiske
Värmland har även mycket bra gösvatten.Gösen finns längs djupbranten och grynnor. Prova även i frivattnet över stora djup. Utrustningen som man använder är i stort sett densamma som vid gäddfiske. Det enda som skiljer är att man använder något smidigare tafs och mindre krokar. Borrdiameter på 150-200 millemeter är lagom för gösfiske. Bra gösvatten är Västra örten, Alkvettern, Alstern och Gapern.

Abborrfiske
Man hittar abborren över grynnor, djupbranter, risvasar och i frivattnet när abborren jagar betesfisk. Utrustningen som används är spön som är runt 50 centimeter långa, försedda med små multiplikator- rullar. Vid abborrfiske behövs inte så stor borrdiameter. 110-150 mm räcker gott och väl. Rekommenderad betesstorlek är åtta till tolv cm. Bra abborrvatten är Vänern, Acksjön och Östra Silen.

Pimpelfiske

Pimpelfiske är en väldigt effektiv metod för att komma i kontakt med vinterns svårflörtade fiskar. De arter som pimpelfisket främst inriktas mot är abborre, öring, röding och regnbåge. Fisket bedrivs genom att man håller sitt spö i handen och gör lockryck genom att lyfta och sänka spöet. Man kan sedan göra små uppehåll mellan lockrycken och det är ofta då fisken hugger. De spön man använder kan variera en del beroende på vilken fiskart man är ute efter. Skall man fiska i ett så kallat Put and Take- vatten (ett vatten där man kontinuerligt släpper i exempelvis öring, röding och regnbåge), så ska man använda lite grövre spön -och lina. Lagom diameter på linan är 0,15-0.20 millimeter till abborre och 0.20-0,30 millimeter till Put and Take- vatten. Till bete använder man en vertikalpirk med en liten krok, en så kallad lyskrok eller garnkrok i storlekarna åtta till sexton. Pirkarna kan variera i både form och storlek. Man använder lite större pirkar på djupare vatten och till större fisk. Vare sig man fiskar abborre eller i ett Put and Take- vatten så kan det vara bra att agna kroken med maggot, mask eller räka.

Issäkerhet

Varma kläder är att rekommendera, då det kan vara väldigt kallt och blåsigt ute på isen.Det är lätt att förfrysa olika kroppsdelar. Använd varma fodrade stövlar eller skor och ta på en varm mössa och vantar.
Använd alltid isdubbar när du är ute på isen. Istjockleken kan variera kraftigt och den kan vara väldigt tunn på vissa ställen. Riskfyllda ställen är sund, strömsatta partier, bryggor samt in- och utlopp. Ta alltid för vana att inte vara ensam ute på isen ifall olyckan skulle vara framme.


« Tillbaka


Turist i Värmland | Gjutarg 2 E | 681 50 Kristinehamn | Mob 0709-950 455 | Tel/fax 0550 - 109 88 | info@turistivarmland.se