Turist i värmland Startsida | Nyhetsbrev | Evenemang (www.varmland.org) | Mat, Logi & Guider | Filmer | Om företaget | Kontakta oss


Läs senaste Turist i VärmlandLäs senaste VänertidningAnge kod "värmland 13"
för 10 % rabatt vid beställning


Antik och Design

Kategori: Affärsområden i Värmland


Antik och Design Ibland räcker det med att stiga över tröskeln till ett hus för omedelbart bli förälskad. Antik och design i Molkom är precis ett sådant ställe. Där slås man av tingens skönhet, form och historia, såväl som av den gemytliga stämningen i själva huset och bland dem som jobbar där. Här lockar en tidsbubbla till en spännande utflykt – och tid, rum och fulltecknad kalender bleknar bort så lätt, så lätt…

MOLKOM
Om tiden på något sätt kan konserveras, sker det hos Ali Basiri och hans Antik och design. I byggnaden, som förr var hemvist åt Molkoms pingstkyrka, vilar en känsla av självklar och ljus tidlöshet. Eftertraktad form och design i möbler och föremål, konst, kristallampor och glas, alltsammans från olika stilar och epoker, är här varsamt placerade för att ha möjlighet att göra sin röst hörd när rätt köpare kommer in i huset: ”Här är jag, vill du ta med min historia och blanda den med din”?
Man bör ha gott om tid på sig för att hinna botanisera bland högkvalitetsantikviteter som gustavianska matsalsmöbler, Stig Lindberg-porslin, möbler signerade Carl Malmsten, Kerstin Hörlin Holmquist eller Bruno Mathson. Detta är bara några axplock av vad som går att finna i det stora tvåvåningshuset eller det intilliggande stora lagret.
Den som söker antikviteter eller konst med värmlandsanknytning blir inte besviken. Bland annat finns naturligtvis Rackstadgruppen representerad i både konst och möbler – Gustav Fjaestads tavlor är alltid eftertraktade precis som Taserudsmöbler. Allmogemöbler från Fryksdalen – skåp och ur – säljs också mycket snabbt när de kommer in.
Ali är van vid att lyssna in vad kunden är ute efter och jobbar från det. Det är ett måste då han även arbetar som inredningsarkitekt världen över, ofta hos utflugna svenskar som vill ha hemlandskänsla omkring sig. Han anförtros ofta att skapa hela hem, inte sällan åt ”kända” personer – han skulle till och med kunna ansöka om att få kalla sig kunglig hovleverantör. Men Ali gör inte skillnad på folk och folk. De som vill ha hans råd får dem utan omvägar:
– Jag har slutat vara gullig och artig. Nu säger jag vad jag tycker helt enkelt. En del blir lite griniga men de kommer nästan jämt tillbaka när de har funderat igenom vad jag egentligen har sagt och menar, säger han och skrattar.
– Våra hem ska vara funktionsdugliga, inte museer. Man behöver inte vara rädd för att renovera och restaurera möbler, menar Ali, vars skickliga medarbetare varsamt blåser nytt liv i exempelvis stolar som glömts bort och blivit obrukbara på någon gammal vind.
– Vi är rädda om kulturen och vill bevara den, säger han och menar att man kan göra det även genom att lägga till något nytt.
Stommen på en stol ska exempelvis aldrig röras och en bit av originaltyget bör lämnas kvar åt eftervärlden om man klär om den, så den kan berätta sin historia – både gammal och ny. Så är det med ett par av Carl Malmstens första stolar ”Advokaten”, som finns inne i skrivande stund. De var helt obrukbara men är nu både snygga och bekväma i ny kostym – och deras baksidor är läckert klädda i svartvitt koskinn!
– Vi lever i vår tid och vi ska fortsätta med det. Men man ska inte vara rädd för att blanda och skapa. Tillsammans med nytt, fräscht och bekvämt kan du ha dina gamla föremål omkring dig ändå. Kontrasten mellan gammalt och nytt är det som ger nytt liv, menar Ali Basiri.
Till sist ger denne inredningsexpert ett gott råd som kan tyckas självklart men som är alltför lätt att glömma bort när det väl gäller:
– Du inreder åt dig själv för att du ska leva och njuta. Inte åt fastern eller någon annan. Du ska trivas bra själv!
ALEXANDRA LARSON


Antik och Design« Tillbaka


Turist i Värmland | Gjutarg 2 E | 681 50 Kristinehamn | Mob 0709-950 455 | Tel/fax 0550 - 109 88 | info@turistivarmland.se