Turist i värmland Startsida | Nyhetsbrev | Evenemang (www.varmland.org) | Mat, Logi & Guider | Filmer | Om företaget | Kontakta oss


Läs senaste Turist i VärmlandLäs senaste VänertidningAnge kod "värmland 13"
för 10 % rabatt vid beställning


Frammegården hembygdsgård i Skillingmark– en av Sveriges kusligaste platser

Kategori: Hembygdsgårdar i Värmland


Eda På en höjd utanför byn Skillingsfors
i västra Värmland, inte långt
från norska gränsen, ligger hemmanet
Bön med anor från 1700-
talet. På dagtid en idyll men när
mörkret faller en av Värmlands
kanske kusligaste platser.


Frammegården, som bostället heter,är ett av landets mest kända spökhus. För en del har det blivit en utmaning att övernatta i huset. Långt från alla har stått ut längre än till midnatt. Detär då “småfolket” börjar göra sig påmint. Hemmanet Bön tillhör sedan början av 1940-talet Skillingmarks Hembygdsförening. Här firas midsommar,bröllop, dop och fester.
I hagen alldeles bredvid betar hästar och på grusvägen rörs dammet upp av enstaka passerandebilar.
Annat var det förr, på den tiden matvaror smugglades över norska gränsen. Då var “Sockervägen”stundtals livligt trafikerad.
Frammegården är, kort sagt, enidyll i den värmländska vildmarken.
– Hembygdsgården har blivit en naturlig mötesplats för folket i bygden,berättar Mats Olsson, ordförande i Skillingmarks hembygdsförening. Men gården är också känd över helalandet som ett ställe där det spökar. I ett otal tidningsartiklar i vecko- och dagspress har vittnesmål om husets osynliga invånare berättats.
Stället har anor från 1700-talet. På1860- byggdes boningshuset till med en övervåning. På gården finns också loge, lada, stall, jordkällare och stolpbod.
Boningshuset är vackert inrett med tidsenliga möbler, några från tiden då huset fortfarande var bebott, annat inköpt på auktion för att komplettera befintlig inredning.

BELLMAN. I salen på övre våningen står bland annat en spinett, ostämd men vacker. Instrumentet ska enligt sägen vara tillverkad av samma instrumentmakare som även tillverkade Carl Michael Bellmans berömda luta.
Den siste bofaste på gården var Kerstin Eriksson som i sitt testamente donerade gården till hembygdsföreningen.
Hennes önskemål var attgården skulle förbli intakt och att avkastningen från tillhörande skog skulle gå till en stipendiefond för studerande ungdom från bygden. Så har också skett, men under senare år har allt mindre pengar kunnat delas ut,berättar Mats Olsson:
– Revisorskostnaderna är så höga att de äter upp nästan all avkastning,suckar han.
Inte undra på att det spökar, med andra ord.
Men spökerierna på gården är ingalunda något påfund från senare tid. Redan under Kerstin Erikssons levnad och ännu tidigare, hade Frammegården besök av främmat... Närgåvobrevet om kommande överlåtelse skulle undertecknas på gården,rådde ett fasligt liv på övervåningen. Kommunens representant bad Kerstin ropa ner folket från övervåningen att bevittna namnteckningarna.
– Nej, svarade hon.
– Det är ju småfolket och de kannte skriva. De har alltid funnits där,svarade hon snabbt och förklarade att med småfolket hemma på gården ,som i och för sig inte kunde skriva, behövde hon aldrig känna sig ensam..!
Allt sedan gården så småningom övergick i hembygdsföreningen ägo,har den varit ett utflyktsmål för spökjägare. Många är de som försökt övernatta i boningshuset men flytt halsöver huvud efter att ha blivit skrämda på flykten. En tur till Frammegården är sålunda inget att rekommendera för de med klena nerver. Åtminstone inte nattetid. Men när Turist i Värmlands modiga reporterteam anlände, tycktes tydligen småfolket det för gott att lämna stället. Varken knytt, troll, gastar eller andarsyntes till. Eller kanske var de där och vi inget märkte? För när sover man som skönast om inte efter en hel dag i värmlandsnatur när den kanske ärsom vackrast. Då kan inte ens småfolket störa.

Eda

Karta« Tillbaka


Turist i Värmland | Gjutarg 2 E | 681 50 Kristinehamn | Mob 0709-950 455 | Tel/fax 0550 - 109 88 | info@turistivarmland.se