Turist i värmland Startsida | Nyhetsbrev | Evenemang (www.varmland.org) | Mat, Logi & Guider | Filmer | Om företaget | Kontakta oss


Läs senaste Turist i VärmlandLäs senaste VänertidningAnge kod "värmland 13"
för 10 % rabatt vid beställning


Skråckarberget Finnskoga Hembygdsgård

Kategori: Hembygdsgårdar i Värmland


Torsby Tomta hembygdsgård en vacker och högt belägen finngård med anor från 1600 -talet.

Tomta är en ursprunglig släktgård från 1650 då Olof Hindriksson Vilhuinen med familj slog sig ner här och började bryta marken. Av de tio byggnader som här finns bevarade, är de äldsta från mitten på 1700-talet. Gården gick i arv inom släkten till 1939 då den sista av släkten Vilhuinen som bebott gården, gick ur tiden. Södra Finnskogas hembygdsförening fick 1952 gården som gåva av Fru Matilda Mattson och Finnskoga Dalby Kommun. Husen har sedan dess renoverats av hembygdsföreningen och är idag helt intakta.
En för trakten speciell konstruktion av stall, med loge som övervåning och drängkammare, finns att beskåda. En annan egenhet är den nedre logens timmerstockar som har vänts ut och in, vilket gjort att de är lika slitna på båda sidor. Detta gjordes för att stå emot slitaget från väder och vind.

Gården är full av tidstypiska föremål och ger en fin inblick i hur skogsfinnarna levde i dessa trakter. Inte alla inventarier är från denna gård men en moraklocka, sekretär och brännvinsapparat är exempel på föremål som tillhört gården.
Mangårdsbyggnaden visar hur en mer välstående del av befolkningen hade det. Även ägorna runt gården sköts så att kulturlandskapet bevaras. Ängarna slås varje sommar och får betar runt gården så att marken hålls öppen.

Rökstugan på gården är hitflyttad från Lekvattnet, och är byggd omkring 1760. Den är tillbyggd med en svenskstuga, vilket gör att man vägg i vägg kan se skillnaden på hur de olika folkslagen bodde.
Rökstugan hade en stor fyrkantig stenugn utan skorsten, som gjorde att röken samlade sig under taket. Röken vädrades ut och stenugnen kunde behålla värmen i flera dagar. Glöden rakades ner i kokgropen där sedan maten tillagades. Värmen i ugnen utnyttjades även till brödbakning. I slutet av 1800-talet slutade man i allmänhet att använda rökstugorna som boningshus.
Ett knippe av den berömda finnrågen, korpiruis, finns bevarat på svensktugans eldstad. Detta unika sädesslag som användes i svedjebruket, var borta under 200 år, tills några korn återfanns i golvspringorna på ett uthus. Finnrågen som såddes i svedjan, hade en förmåga att "tuva"sig och av ett frö kunde det bli ända upp till 80 ax. Rågen såddes på våren, och på hösten betade korna ner den. Den slog många rotskott och vid skörden år 2 kunde det vara mellan 40-80 ax per frö.

Skogsfinnarna använde sig av mycket trolldom, och det finns det många exempel på här. Gården är full av pentagram, magiska tecken, som användes till skydd mot onda makter. Ett trollträ, umpainen, finns i mangårdsbyggnaden. Käder och tillhörigheter skulle dras genom detta och skydda mot sjukdom.
Här finns också föremål och historik som vittnar om traktens övriga historia. Värmlands nordligaste järnbruk, Letafors, finns dokumenterat med bilder. Patrons gamla säng står i mangårdsbyggnaden.
Emanuell Branzell, bygdens första präst(1865-88), finns här avporträtterad. Enligt hembygdsföreningens ordförande Barbro Kullgren så ryktas det om att det kanske var han som var förebilden till Selma Lagerlöfs Gösta Berling.
Hembygdsgården ligger längs en sträckning av finnskogsleden och det finns möjlighet för övernattning i den gamla skogskojan. Gården är öppen för visning juni -augusti. Under juli serveras även kaffe och våfflor.

Torsby

Karta Bograngen« Tillbaka


Turist i Värmland | Gjutarg 2 E | 681 50 Kristinehamn | Mob 0709-950 455 | Tel/fax 0550 - 109 88 | info@turistivarmland.se