Turist i värmland Startsida | Nyhetsbrev | Evenemang (www.varmland.org) | Mat, Logi & Guider | Filmer | Om företaget | Kontakta oss


Läs senaste Turist i VärmlandLäs senaste VänertidningAnge kod "värmland 13"
för 10 % rabatt vid beställning


Dusserudsögårn. Hembygdgård med orörd miljö.

Kategori: Hembygdsgårdar i Värmland


Årjäng På väggen vid trappan upp till övervåningen finns ett par svarta kors målade i tjära. De skulle skydda mot onda makter. Och ganska ostört fick Maria Stina Aronsson leva sitt liv på Ögårn i Dusserud.
Ett besök på Ögårn är som att åka tidsmaskin och träda in i en annan värld.


Till skillnad från många hembygdsgårdar är Ögårn inte ett hopplock av prylar som tillhört olika människor i trakten. Det här är ett intakt hem, här har människor levat och skrattat och gråtit.
Själva boningshuset byggdes 1819 av Maria Stinas farfar, nämndemannen Nils Andersson. Fram till 1940-talet hade hon sällskap av bröderna Anders och Nils. Tillsammans drev de gården. Det var hårt arbete, men också en god gemenskap. De levde sparsamt och enligt gamla traditioner.
Att både Maria Stina och hennes bröder hade ett utpräglat sinne för ordning råder det inga tvivel om. I boningshuset såväl som de övriga byggnaderna har var sak sin plats.
Resterna av en husgrund, cirka 700 meter sydväst om Ögårn, vittnar om den manbyggnad där Maria Stinas farfars farfar en gång i tiden bodde. Den byggnaden uppfördes 1734, så släktens historia på Ögårn går alltså 250 år tillbaka i tiden. I visthuset som byggdes 1833 förvarades säden. Huset står på stolpar, så att mössen inte skulle kunna ta sig upp. I visthusboden inryms även snickarboden.
Sina verktyg gjorde bröderna Aronsson själva. En gång lär en av dem ha köpt en ny lie. Men den slängde han i tjärnet. Enligt vad som berättats blev han arg på sig själv, tyckte väl inte att han behövde någon ny lie egentligen.
Men den nya tiden knackade på dörren även på Ögårn. En batteridriven radio unnade sig Maria Stina, men elektricitet var det aldrig tal om och vatten det hämtade hon i brunnen. 1955 skaffade hon även telefon. Anledningen var att hon blivit offer för ett skamligt åldringsrån. 2000 kronor och bankböcker med 25 000 kronor tog rånarna med sig. Men Maria Stina fick efter rättegång tillbaka sina pengar och förövarna fick sina straff.
Under sina sista år fick hon hjälp av hushållerskan och tillika kusinen Augusta Andersson. Trots att hon var nästan blind och bara kunde gå med hjälp av en stol stannade hon kvar. När hon slutligen tog sitt sista andetag på bänken i köket var det måhända lättare att möta döden där i sitt eget kära hem. Då hade Maria Stina Aronsson levt hela sitt 84-åriga liv på Ögårn.

Årjäng

Karta« Tillbaka


Turist i Värmland | Gjutarg 2 E | 681 50 Kristinehamn | Mob 0709-950 455 | Tel/fax 0550 - 109 88 | info@turistivarmland.se