Turist i värmland Startsida | Nyhetsbrev | Evenemang (www.varmland.org) | Mat, Logi & Guider | Filmer | Om företaget | Kontakta oss


Läs senaste Turist i VärmlandLäs senaste VänertidningAnge kod "värmland 13"
för 10 % rabatt vid beställning


Vandra i pilgrimernas spår på Lurö i Vänern

Kategori: Vänern i Värmland


Millesviksbo vandrarhem. Värmlandsnäs (also in English) Det finns flera sjövägar ut till Lurö. Och desto fler anledningar att ta sig en tur till ön mitt i Vänern.
Till Lurö kom pilgrimerna på medeltiden. I dag åker man hit för vandringslederna, för kulturen eller för att bada, fiska, titta på fåglar och bara koppla av .


itt ute i Vänern, längst söderut i det pärlband av öar som utgör Lurö skärgård, ligger Lurö. En titt på kartan avslöjar dock tre namn; Husön, Källbergsön och Lurön.
– Öarna ligger så nära att man inte märker någon skillnad - utom när det är högvatten, förklarar Sune Westerberg som möter upp vid bryggan vid Stenstaka på Lurös västra sida när styrman Bengt Örnvald lagt till med den ena av två turbåtar som gör dagliga turer till och från Lurö sommartid.
Färden från Ekenäs på Värmlands Näs södra udde till Lurö tar cirka en timme i maklig takt. Priset för överfarten beror på hur länge man ämnar stanna på ön. Man hinner med mycket på bara en dagstur. Vill man stanna längre finns övernattningsmöjligheter på vandrarhemmet Luringen som drivs av makarna Marianne och Sune Westerberg.
Som alla öar präglas Lurö av båtlivet. Man måste dock inte ha tillgång till båt för att uppleva Lurö på plats. Vandringslederna, som börjar vid ankomstbryggan vid Stenstaka och löper över hela Lurö, går över klippiga stränder, blomstrande ängar och tät skog. Längs vägen kan man se ruinerna efter byggander som präglats Lurös historia. Det mesta av ruinerna har inte grävts ut, dock berättar de mycket om hur livet har sett ut på Lurö genom tiderna. Hit kom pilgrimerna på väg till Nidaros, nuvarande Trondheim, och Olof den heliges grav. Man vet att ön varit bebodd sedan bronsåldern. Här finns ruinerna efter ett kloster (eller en kyrka, man vet inte säkert) och ruinerna efter ett tegelbruk.
På öns norra sida finns längsträckta klippstränder och små badvikar. Här ligger Bösshamn, Lurös stora naturhamn för besökande fritidsbåtar. På norrsidan ligger också öns högst belägna punkt med resterna av en fornborg och flera gravar som lämnats outforskade.
Lurö sägs ha ett geografiskt bra läge för växligheten. 350 olika arter finns representerade på öarna. Och fast det är molnigt på fastlandet kan solen mycket väl skina över Lurö.
För att återigen komma till det värmländska fastlandet vid Ekenäs måste man fortsätta vandringen söderut ner till Basteviken där Luröbåtarna avgår ifrån. Här finns ett café med förtäring, försäljning av rökt fisk och Galleri Iskällaren med olika konstutställningar under sommaren. Även vid Basteviken finns det goda möjligheter till sol och bad.
Färden tillbaka, längs med Lurös vikar och klippiga stränder, bjuder på ett sista kärt återseende av ön. Timmen senare är man tillbaka i Ekenäs.

Millesviksbo vandrarhem. Värmlandsnäs (also in English)

Säffle« Tillbaka


Turist i Värmland | Gjutarg 2 E | 681 50 Kristinehamn | Mob 0709-950 455 | Tel/fax 0550 - 109 88 | info@turistivarmland.se