Turist i värmland Startsida | Nyhetsbrev | Evenemang (www.varmland.org) | Mat, Logi & Guider | Filmer | Om företaget | Kontakta oss


Läs senaste Turist i VärmlandLäs senaste VänertidningAnge kod "värmland 13"
för 10 % rabatt vid beställning


Seklingnatta,kultur och fiske i Deje.

Kategori: Jakt & Fiske i Värmland


Forshaga De första veckorna i november leker seklingen (siklöjan). Då vidtar ett spektakulärt fiske i sjön Visten.

Notdragning har förekommit sen medeltiden. När siklöjan leker i oktober till december passade bönderna, runt sjöar med siklöja, på att dra not. Det var förr ett vanligt fiske i Värmland men nu är det endast i Visten som notdragning förekommer .
Förening för bevarandet av notfisket ser till att hålla det vid liv. Förr ett bidrag till uppehället i bondesamhället är nu en kultur och naturupplevelse av stort mått.

Seklingnatta föregås av en kulturmönstring i folkets hus i Deje. Då går dejeborna man ur huse och fyller Folkets Hus med aktiviteter. När mörkret faller åker vi ut till Västbynäset för att beskåda fisket . Vi leds på slingriga vägar av marschaller och bloss fram till den vik där man av hävd har dragit not från urminnes tider. Mycket folk har samlats , Inte bara dejebor, utan även utsocknes människor. Lägereldarna är tända vid stranden. Två gjutjärnspannor värms över öppen eld i väntan på den första fångsten.

Notdragning går till på följande sätt:
Botten där not skall dras skall var svagt sluttande upp mot stranden. Det måste var mörkt. När siklöjan leker går den mot land när det mörknar.
Noten är ett strutformat nät. I nätet fäst långa rep. Två stolpar sätts upp utmed stranden. Stolparna placeras 50-75 m från varandra. Taljor som repen kan löpa i sätts fast på dessa.
Mitt mellan stolparna läggs en "vevstation" . Från stolparna löper repen in till vevstationen.
Fisket börjar med att noten rullas upp på en rulle. Två fiskare ror ut ekan med noten och under färden ut på den svarta sjön rullas noten ut. Noten brukar läggas 150 - 200 meter ut från stranden.
När båten har kommit in börjar hemtagningen av noten. I första momenten vid indragningen av noten löper linan i taljorna på stolparna för att hålla ett så brett drag som möjligt. När noten kommer närmare land måste fiskarna gå ut vattnet och fånga notarmarna för att smalna av noten till en strut på ca 3 meters bredd. Då påbörjas att styvt och kallt arbete att bärga fångsten den sista biten in till land. Snart ser man den glittrande fisken hällas upp i träkar
Det är en silverglänsande salmonidfisk med grå eller grönskimrande rygg. Tandlös mun och utskjutande underkäke. Ca 8-15 cm långsmal. Könsmogen vid 2-3 år. Norrbottens landskapsfisk.

Välsaltad sekling panerad med ströbröd och kryddad med aromat. Stekt över öppen eld inrullad i mjukbröd , med eller utan lingonsylt. Kaffe, mineraldryck eller löttöl. En njutning en kall novembernatt i Värmland.
Världen skulle må bra av lite mer Värmland.

Andra resept
Siklöja med smak av cirtron och dill.
4(personer)
16-siklöjor, urtagna men med huvud och ryggben kvar.
1 msk salt+lite i smöret
1msk matolja1 citron
1,5 del hackad dill
Peppar
Hårt tunnbröd
Ta fram smöret så det hinner mjukna. Hacka dillen. Tvätta citronerna och riv hälften av skalet. Vispa smöret vitt i en bunke. Rör ner citronskalet och dillhacket. Pressa i saften av halva citronen och smaka av med salt och peppar.
hetta upp en gjutjärnspanna. Strö ett tunnt lager salt i botten. Gnid in fiskarna i lite olja och lägg den i dem varma pannan. Det skall inte vara knökfullt. Stek i omgångar. Vänd fiskarna när de släpper från pannan. Det kan fastna rätt mycket salt från pannan, borsta av det,
Bred ett lager dillsmör på tunnbrödet, lägg på siklöja och ät.
Till detta tar man.
Bykrogens bastusup
Plocka knappt utslagna björknoppar och lägg i en flaska brännvin. Låt dra ett halvår och sila av. Blanda 4-5 cl av essensen med 70 cl brännvin.
Gott till sekling.

Forshaga

Karta« Tillbaka


Turist i Värmland | Gjutarg 2 E | 681 50 Kristinehamn | Mob 0709-950 455 | Tel/fax 0550 - 109 88 | info@turistivarmland.se