Turist i värmland Startsida | Nyhetsbrev | Evenemang (www.varmland.org) | Mat, Logi & Guider | Filmer | Om företaget | Kontakta oss


Läs senaste Turist i VärmlandLäs senaste VänertidningAnge kod "värmland 13"
för 10 % rabatt vid beställning


Put and take fiske i Mellantjärn och Sönnertjärn

Kategori: Jakt & Fiske i Värmland


Söker du orörd natur och en genuin fiskeupplevelse i mindre skala?
Mellantjärn och Sönner bjuder på intimt och stämningsfullt fiske endast ett stenkast från riksväg 62.


Tiden stod stilla den dagen vid Mellantjärn och Sönner. Det var oktober, kallt och stilla.
Jag och min fiskarkamrat höll oss varma endast genom den förväntan som hör fiskandet till. Ingenting behövdes sägas, endast ett grymtande i samförstånd kostade vi på oss då vi tvingades ta av oss vantarna för att byta ut ännu en i djupet förlorad räka.
Sönner och Mellantjärn är beläget mycket naturskönt cirka tio kilometer norr om Ekshärad. Här bedriver Fiskevårdsföreningen ”put and take-fiske” vilket innebär att de planterat in regnbåge på storlekar mellan 0,5 till sex kilo i tjärnet. Men de båda tjärnen har också ett naturligt bestånd av abborre, mört och gädda.
Redan vid andra eller tredje kastet kände jag en lätt dragning i spöt, men eftersom det inte blev något mer avfärdade vi det som bottenkänning. Jag misstänkte dock genast att någon hade festat på min räka som endast delvis satt kvar på kroken. Självklart lät jag inte kroken vila länge innan flötet var i vattnet igen.
Vinden ven och vätan trängde sig obevekligt in i våra kläder. Men det blev lättare för varje minut att stå ut med kylan, det var andlöst vackert och ett meditativt lugn sänkte sig över tjärnet. Trots att en lina brast och flötet envist låg kvar utom räckhåll, var vi inte redo att bänka oss vid brasan ännu. Tids nog skulle vi nog få gå in i stugan.
Antingen hade räkorna svårigheter att hålla sig fast när vi kastade dem kors och tvärs eller så var fiskarna lite smartare än oss. I vilket fall som helst var de inte lika hungriga som vi.
Trots vår beslutsamhet undrande vi huruvida räkorna var värda att sparas för egen del, då vi stundtals tvivlade på fiskelyckan.
Jag lade ut ett nytt flöte laddad med en stor och fet räka. Om så krävdes, beredd att stå där tills fisken självmant går upp på land och kvider fram ett svagt: – Jag ger mig.
Plötsligt tyckte jag mig känna en svag ryckning i spöt och innan jag hann reagera försvann flötet en tiondels sekund.
Som den oerfarna fiskare jag är, har jag endast en vag uppfattning om hur man skall bete sig när det väl nappar, och ryckningen tog mig så att säga ”på sängen”. Instinktivt lyckades jag ändå dra spöt bakåt för att förankra kroken och upp ur det mörka vattnet kom den fetaste regnbåge jag någonsin skådat i mitt unga fiskarliv. Sprattlande kämpade den på kroken innan den slutligen landade på tjärnets strand.

Hagfors

Karta« Tillbaka


Turist i Värmland | Gjutarg 2 E | 681 50 Kristinehamn | Mob 0709-950 455 | Tel/fax 0550 - 109 88 | info@turistivarmland.se