Turist i värmland Startsida | Nyhetsbrev | Evenemang (www.varmland.org) | Mat, Logi & Guider | Filmer | Om företaget | Kontakta oss


Läs senaste Turist i VärmlandLäs senaste VänertidningAnge kod "värmland 13"
för 10 % rabatt vid beställning


Fiska i värmländska vatten

Kategori: Jakt & Fiske i Värmland


Forshaga Akademin Värmland är de tusen sjöarnas landskap. Här finns gott om möjligheter att dra upp både gammelgäddan och den efterläntade laxen. I sammarbete med sportfiskegymnasiet på Forshagaakademien presenterar vi ett urval fiskemetoder och fiskevatten

Flugfiske
Flugfiske är en hobby som många förknippar som något exklusivt. Detta har förändrats och flugfisket har blivit en hobby för alla. För den oinvigde så kanske flugfiske ser svårt ut och många kanske inte vågar ta steget att börja bara för att dom är rädda för att misslyckas. Jag tänker inte påstå att flugfiske är enkelt, men jag tror däremot att alla som vill kan lära sig. Flugfiske är en mycket spännande metod och de finns inget som slår känslan när du lyckats lura en fisk att ta din egenbundna fluga. Möjligheterna att bedriva ett framgångsrikt flugfiske i Värmland är stora bland alla sjöarna och framförallt Klarälven .När det gäller utrustning så är det idag inga problem att hitta en lämplig nybörjarutrustning till ett rimlig pris, dom flesta butikerna har idag färdiga set med allt du behöver för att komma igång. Ett tips om man vill få en bra start på sin flugfiskekarriär är att börja med en kastkurs, det har man mycket nytta av. Här nedan så har vi skrivit ihop lite allmänt om dom vanligaste arterna som är lämpliga för flugfiske i Värmland. Hoppas vi kan hjälpa dig till ett framgångsrikt flugfiske i Värmland.

Lax och insjööring
När laxen går upp för att leka i älven så är det populärt att man fiskar på den. Den utrustning man behöver är ett kraftigare enhands spö eller et vanligt tvåhands spö i klass mellan 9-12 och en valfri lina beroende på väder och hur högt vattenstånd det är.
Harr
Harren trivs mest i strömande vatten och fiskas oftast med fluga. Den utrustning man brukar använda är ett flugspö i klass 4-5 eller 5-6 och en flytlina. Flugor som funkar bra är guldribbad Haröra och Klinkhåmer.
Öring
Öringen är en väldigt vacker fisk med sitt prickiga mönster och strömlinjeformade kropp, den förekommer på väldigt många platser i Värmland både i strömmande vatten och i insjöar. Flugfiske efter öring är ett väldigt underhållande fiske som kan bedrivas med utrustning i klass 5-6 vid fiske i sjöar. Oftast räcker det med flytlina.

Regnbåge
Regnbågen har planterats ut i olika vatten runt om i landet. För nybörjare är regnbågen en bra fisk, den är huggvillig och en bra fajter. Lämplig utrustning är ett 9 fot flugspö i klass 5- 6, en rulle som rymmer 100 meter backing med en flytlina. Bra flugor är Wolly Bugger och Zonkers i olika färger och storlekar.

Gädda
Flugfisket efter gädda har blivit allt populärare i Sverige under de senaste åren. Den utrustning du behöver är ett ganska grovt spö klass 7-8 med en rulle och lina i samma klass. Flugorna som används är oftast fiskimitationer i olika färger som pulserar fram med livliga rörelser.


Forshaga Akademin

Värmlands Turistråd« Tillbaka


Turist i Värmland | Gjutarg 2 E | 681 50 Kristinehamn | Mob 0709-950 455 | Tel/fax 0550 - 109 88 | info@turistivarmland.se