Turist i värmland Startsida | Nyhetsbrev | Evenemang (www.varmland.org) | Mat, Logi & Guider | Filmer | Om företaget | Kontakta oss


Läs senaste Turist i VärmlandLäs senaste VänertidningAnge kod "värmland 13"
för 10 % rabatt vid beställning


Värmlands Vikingacenter – ett nytt besöksmål byggs upp/ Glad av Nysäter

Kategori: Båt & tågresor i Värmland


Vikingaleden På glittrande böljor blir vi varsamt och elegant framburna över sjön. Långbåten ligger i vattnet som ett levande sjöväsen i sin sanna omgivning, det är sällan man färdas så naturligt på vattnet.
I det här fallet är det Tyska, Norska, Holländska och Svenska sommarturister som för första gången tillsammans utgör motorn på vikingabåten Glad.


Med minimal ansträngning efter att kommit överens om takt och riktning får vi vågorna att svalla och vinden att susa. Vi har knappt hälsat men vid årorna är vi bröder och systrar, och för vår hövding kaptenen misstänker jag, inte mycket mer än rå muskelkraft.
Man kan säga att förutsättningarna för glad föds 1962, då hittades nämligen resterna av fem vikingatida skepp sänkta i Roskildefjorden. Skeppen hade sänkts utanför Skuldelev i början på 1100-talet, detta var ett enastående fynd för Nordiska historiker och kunskapen om båtbyggarkonsten runt den tiden.
Det var Föreningen Vikingaleden som tog initiativet till att bygga Glad av Gillberga. Namnet anspelar på en av asagudarnas hästar som hette just Glad och som även används som symbol för skeppet. Det finns även en annan anledning till skeppets namn. Byälven kommer från Glafsfjorden som kallades glads fjord under vikingatiden.
Skeppets hemmahamn är Värmlands Nysäter utanför Säffle i Värmland. Vår tur mynnade från en av Vänerns vackraste stränder vid Duse Udde camping.
Glad är idag unik, men den smäckra Långbåten skulle inte ha varit en ovanlig syn för tusen år sedan. Skepp av denna typ var vanliga i norden och är kanske det vi moderna nordbor allra mest förknippar med våra okristna förfäder.
Glad är liten, snabb och grundgående typiska egenskaper som gjorde båtarna till föremål för skräckblandat beundran både i de egna insjöarna och längs nordbornas mindre lyckligt lottade grannars kuster.
Vikingarna drog båtarna korta sträckor över land samtidigt som båtarna även klarade att segla över öppet hav med hjälp av barlast.
Glad har plats för 28 passagerare och 26 roddplatser. Även de större handelsskepp som man tror kallades knarr av det ljud som uppstår då de gungar i vattnet, drogs över land vid urgamla knutpunkter där det idkades handel och andra för Vikingarna viktiga sociala aktiviteter.
Att Glad är helt gjord för hand och med en metod som man tror att våra sjöfarande förfäder använde sig av gör den unik idag.
Bygget är så autentiskt för att man har använt material som man tror vikingarna föredrog. Det krävs en lång och rak ek till kölen, som sedan klyvs med björk - kilar. I övrigt består Glad mestadels av furu.
Många av verktygen är smidda i den egna smedjan efter Gotländska fynd från den aktuella epoken. Mellan borden ligger tråd av ull indränkt i en blandning av tjära och får- talg och skeppet är impregnerat med linolja.
I varje träd som används måste hänsyn tas till varje kvist och gren. Bräderna är inte sågade utan huggna och kräver gynnsamma egenskaper hos trät, för just detta ändamål är det långtifrån alla träd som håller måttet.
På vikingatiden ledde metoden till svår skövling och man tror att byggtekniken utvecklades på grund av bristen på gynnsamt virke i skogarna runt bosättningarna. Seglet, som är nästan 50 kvadratmeter stort, är i hellinne vävt vid Klässbols Linneväveri och sytt för hand
Vårt Vikinga tåg varade i en halv timme. Vänern bjöd på sitt mest vackra humör. Inga bärsärkar krävdes för att plöja genom böljorna. Vikingarnas genialiska båtkonstruktion lyfte båten lätt uppöver ytan.
När vi kom iland lämnade vi Glad med en känsla av att ha rest både i öster och västerled, och i tid och rum. Varför bygger man inte båtarna så här än idag?
Första långa seglatsen som gjorts med Glad var en resa från mellersta Bohuslän till Oslo. Resan tog två dygn. Det var en lyckad första färd på stort vatten.
År 2000 gjordes Glads längsta resa hittills. Då bar det av till Kanada. Eftersom skeppet inte är byggt för Atlanten fick det åka med ett fraktfartyg från Göteborg.
Det tog 14 dagar att ta sig över Atlanten:
De anlände i tid till 1000-årsjubileet av vikingarnas ankomst till Amerika.

Värmlands Vikingacenter – ett nytt besöksmål byggs upp

Dagarna före jul fick vi som arbetar med vikingatid i Värmland en rejäl julklapp av Europeiska regionala fonden (mål 2 Västra) och länsstyrelsen – den sista och viktigaste biten finansiering för ett besökscenter med vikingatema i Nysäter, i norra delen av Säffle kommun. Säffle kommun är huvudman för projektet, som från och med den 1 januari 2006 har ett och ett halvt år på sig för att förverkligas. Det som skall göras är att bygga ett hus på ca 450 kvadratmeter där den stora utställningen om vikingatiden som vi köpt från York i England kan visas. Utställningen omfattar sju husmiljöer med människor, djur och utrustning, speglad i både ljus och ljud. Den byggdes upp under 1980-talet på grundval av utgrävningar i den gamla vikingastaden York – Jorvik kallade nordmännen den – och har bildat kärnan i det besöksmål som kommit att kallas Jorvik Viking Center. När utställningen nu vandrat över permanent till oss i Sverige och Värmland har den anpassats för svenska förhållanden och kompletterats med en del lokalt material.

Värmlands Vikingacenter skall fungera som ett besökscenter för upplevelser som har med vikingatid och forntid att göra. Det är meningen att man skall få kunskap om vardagslivet för män, kvinnor och barn i Norden för sådär tusen år sedan. Det är också meningen att man skall kunna få se hantverkare i arbete och själv kunna pröva på att smida, att snida eller att spinna – för att nu ta några exempel.

Värmlands Vikingacenter tar sin tid att bygga upp. Vi har dock redan till sommaren aktiviteter med vikingatema att erbjuda. Vi har vårt vikingaskepp Glad av Gillberga med plats för 25-30 personer, som man kan få ro i grupp under sakkunniga vikingars ledning. Vi kommer också att ha möjlighet att ta emot grupper som vill vara med om en smak av lägerlivet kring brasan och höra berättelser från vår spännande del av Värmland och världen. Och hantverkare kan ni få möta i fullt arbete.

Vill ni veta mer? Då kan ni gå in på Föreningen Vikingaledens hemsida, Där finner ni också länkar till andra aktörer i vår geografiska närhet som har mycket roligt på programmet – sådana som Gillberga Hembygdsförening, med hembygdsmuseum, med de riksunika marknadsbodarna och med ett sommaröppet hantverkskafé.

Hoppas vi ses vid Vikingaleden till sommaren! Välkomna att kontakta oss för mer information!


Vikingaleden« Tillbaka


Turist i Värmland | Gjutarg 2 E | 681 50 Kristinehamn | Mob 0709-950 455 | Tel/fax 0550 - 109 88 | info@turistivarmland.se