Turist i värmland Startsida | Nyhetsbrev | Evenemang (www.varmland.org) | Mat, Logi & Guider | Filmer | Om företaget | Kontakta oss


Läs senaste Turist i VärmlandLäs senaste VänertidningAnge kod "värmland 13"
för 10 % rabatt vid beställning


Bojorten-ett bygge med traditioner

Kategori: Båt & tågresor i Värmland


Bohjorten Från 1600-talets Holland till dagens Kristinehamn.
Christine af Bro heter hon, Bojorten som byggts i Kristinehamn. Christine efter drottning Christina och "efternamnet" efter Kristinehamns tidigare namn Bro.
Båtbygget drevs som ett projekt för arbetslösa och har för långsiktigt mål att locka turister till Kristinehamn. Återigen är en Bojort stöttesten för Kristinehamn.
Ett skepp och en stad med mycket gemensam historia.


Priviligerad fick jag i en solig juli dag äran att färdas på historiskt vis från Kristinehamn till Karlstad.
Det var inte utan lite tvivel över det massiva och tillsynes mycket tunga träskeppets flytförmåga jag gick ombord.
För detta var något helt annat flytetyg än en landkrabba som jag var van vid.
För den oinsatte kan jag intyga att en bojort i hamn gör ett tämligen klumpigt intryck för den vars inre bild av ett gammalt skepp är den av en lång, smäcker och elegant Klipper.
Men Christine af Bro är vacker med sina tidstypiska utsmyckningar ingen tvekan om det.
När vi väl kastat loss bjöds jag på en mycket behaglig och vacker resa, värdigt och stillsamt gled hon fram genom Skärgården förbi Picasso statyn på udden och vidare ut på djupare vatten. Den inre leden mellan Kristinehamn och Karlstad skulle följas.
Detta är arbetshästen för 1600-talets industri i trakten och en av förutsättningarna för att städerna Vänersborg och Kristinehamn utvecklades till mer än bara enkla bosättningar, upplyste Föreningen Christine Af bros ordförande Bo Wennström.

Christine af Bro är en ideell förening med syfte att främja byggandet av världens största nutida bojort -. Stödet sker genom olika arrangemang, med hjälp av bidrag, tips, råd och engagemang från föreningens medlemmar.

En bojort är en holländsk typ av fraktbåt som hade sin storhetstid på 1600-talet. Den är grundgående och byggd så att det ska gå att dra den över landpartier.
Att man byggt en bojort i just Kristinehamn har sin förklaring.
Under 1600-talet seglade dagligen bojorter på fraktleden mellan Kristinehamn och Vänersborg.
Detta återspeglas i de båda städernas stadsvapen, där bojorten alltså finns med.

Det hade jag i tankarna då jag stod där på däck antagligen på ungefär samma sätt som på 1600-talet då detta var motsvarigheten till den moderna lastbilen. Den trafikerade handelslederna på Vänern och var en förutsättning för att upprätthålla ”marknaden” som vi hade utryckt det idag.
En bojort håller sig på ”rätt köl” genom att klara sig utan med hjälp av barlast, vilket gör den grundgående och sedermera idealisk för dessa farvatten. Det kändes märkligt att passera trånga passager med bara någon meter till land på båda sidor av ett så stort fartyg.
Vi skulle inte komma närmare den vackra skärgården om vi så satt i en kanot, tänkte jag.
Och med ett flin konstaterar piraten i mig att ett par 12 punds kanoner skulle kunna göra rejäl skada bland sommarstugorna här ute.
Det finns planer om att Christine Af Bro skall bestyckas med såväl kanoner som restaurang. Så att säga förena nöje med… tja ändå mer nöje.

Men störst insats gör Kristinhamns bojort genom att sysselsätta ortens arbetslösa i att belysa ortens historia till glädje för alla.

Bojorten Christine Af Bro finns att beskåda på Hamnvägen 9 i kristinehamn. Det är värt ett besök för alla intresserade av historia eller de med sinne för äventyr.
Vid sidan av det stora båtbygget finns det även en verkstad för barn. Två mindre modeller av bojorten visar hur långt man har kommit med arbetet, den ena i verkstaden och den andra i ett skyltfönster i Kristinehamn centrum. Liksom bojorten i Kristinehamns stadsvapen är hon enmastad. Christine af Bro bör locka en och annan besökare till Kristinehamn. Allt arbete sker nämligen öppet. Från taket på arbetsbodarna kan intresserade följa arbetet och se hur det går till att bygga en 1600-tals-skuta.

Text
Petter Ljung

Bohjorten« Tillbaka


Turist i Värmland | Gjutarg 2 E | 681 50 Kristinehamn | Mob 0709-950 455 | Tel/fax 0550 - 109 88 | info@turistivarmland.se