Turist i värmland Startsida | Nyhetsbrev | Evenemang (www.varmland.org) | Mat, Logi & Guider | Filmer | Om företaget | Kontakta oss


Läs senaste Turist i VärmlandLäs senaste VänertidningAnge kod "värmland 13"
för 10 % rabatt vid beställning


Mariebergsskogen - en oas mitt i stan

Kategori: Trädgårdar i Värmland


Mariebergsskogen är som ett grönt andrum för karlstadsbor och turister. Här kan man uppleva naturen med alla sina sinnen och få en hel del kultur med på köpet.
Tidigare var Mariebergsskogen ett säsongsöppet nöjesfält dit man främst gick för att dansa eller åka karusell och äta sockervadd. Idag är inriktningen en annan.


- Mariebergsskogen är som en stadspark i Karlstad. Vi har riktat in verksamheten på natur och kultur. Och vi har öppet dagen lång, året om, säger informatör Karin Svensson.
I Mariebergsskogen händer det alltid något. Även vintertid. Och det behöver inte kosta någonting.
Vill man sitta i parken och titta på ankor, så gör man det. Vill man ta med en köttbit och grilla på en av grillplatserna gör man det. Parken är även perfekt för den som bara vill ta en promenad eller en joggingtur i den 300-åriga tallskogen.
För barnen är det alltid roligt att titta på djur. Här finns svenska lantdjur av alla de slag; hästar, getter, kor, hönor, tuppar, grisar... I smådjursstallet finns exotiska fåglar och i akvarierna simmar fiskar från hela världen.
I Värmlands Naturum kan man lära sig mycket om naturen. Där visas en utställning om växter och djur uppdelad i fyra delar, framförallt anpassad för barn. Här kan man se vad som händer i skogen, marken, Klarälven och Vänern.
- Och man får använda alla sina sinnen, höra fåglarna kvittra och lukta och känna på naturen, säger Karin Svensson.
Från Värmlands Naturum utgår tipspromenader varje helg med olika teman; fåglar, stenar eller bergarter.

På sommaren går det utmärkt att ta ett dopp i Mariebergsviken och köpa glass i Badkiosken. Kanske ta en tur med det visslande och pinglande rundturståget Conrad Höök. Under 20 minuter tas man med på småvägar och stigar upp i skogen.
- Eller varför inte spela lite minigolf, boule, kubb eller basket. I kiosken finns spelen till uthyrning, säger Karin Svensson.
Året om pågår konserter, teaterföreställningar, föredrag och andra arrangemang. Vid de flesta av årets högtidsdagar händer det något i Mariebergsskogen. Vårens antågande firas med körsång, majbrasa och fyrverkeri. På midsommar är det dans runt midsommarstången. Allhelgonahelgen, jul, mors- och fars dag, våffel- och fettisdagen är andra dagar som uppmärksammas.

Den kulturintresserade kan finna mycket i Mariebergsskogen. Här finns gott om gamla kulturbyggnader, gårdar, sätrar, kvarnar och härbren från 1600-talet och framåt.
- Sommartid hålls öppet hus, sångstunder och gudstjänster i Acksjöns kapell. Karlstads hembygdsförening håller öppet hus i Gammelgården och på Sätervallen kan uppleva hur man levde och hur det såg ut i det gamla Värmland, säger Karin Svensson.Bilder:Två Bildare« Tillbaka


Turist i Värmland | Gjutarg 2 E | 681 50 Kristinehamn | Mob 0709-950 455 | Tel/fax 0550 - 109 88 | info@turistivarmland.se