Turist i värmland Startsida | Nyhetsbrev | Evenemang (www.varmland.org) | Mat, Logi & Guider | Filmer | Om företaget | Kontakta oss


Läs senaste Turist i VärmlandLäs senaste VänertidningAnge kod "värmland 13"
för 10 % rabatt vid beställning


Bland Tomtar och Troll i Värmland. Upplevelser för barn och vuxna

Kategori: Aktiviteter för barn i Värmland


En auktoriserad tomte. En trollkärring samt diverse sagolika andra aktivieter.I Halla bor den riktige tomten

För att bli auktoriserad som tomte ska man vara väldigt snäll. Det säger tomten Inge Olsson i Halla. Han tillhör den lilla grupp riktiga tomtar som finns i världen. I Sverige har han 22 kollegor. I Värmland är han ensam.

Inge blev auktoriserad tomte 1995, godkänd av Santa Claus & Greenland Foundation. En organisation som talar om för honom vad han får göra och inte göra.
- När vi har tomtedräkten på oss gäller vissa regler; som att inte röka och inte svära. Vi ska vara ett föredöme för barnen, säger Inge.
Det var i fruns klädbutik som Inge startade sin bana. Han delade ut pepparkakor varje skyltsöndag. När Köpmannaföreningen i Forshaga hade möte frågade de efter en lämplig person med skägg som kunde vara jultomte på torget. Någon kände till Inge och på den vägen var det...

Inge trivs mycket bra i tomtedräkt. När han jobbar på bilskroten hemma i Halla går han klädd i röd overall och toppluva, men så fort han ska ut och åka sätter han på sig tomtedräkten.
- Det är alltid så uppskattat. Det spelar ingen roll om jag träffar en 3-åring eller en 93-åring. Alla blir glada och vill prata med tomten.
En gång när Inge var på väg hem från en tomtekongress stannade han till på en avtagsväg. Polisen kom dit och ville bötfälla hans felparkerade bil. När polisen fick se Inge i tomtedräkten blev han mäkta förvånad. En tomte mitt i sommaren!
- Polisen bad om ett kort för att kollegorna skulle tro på honom. Sen slapp jag böterna. Så vissa fördelar har jag allt som tomte, säger Inge.

Tusentals barn har ryckt Inge i skägget under årens lopp. Han har varit tomte på Barnens hus och Stadens dag i Karlstad åtskilliga gånger. På lucia får barnen sitta i hans knä när han besöker Karlstad. Han har åkt runt på skolor, vårdhem och lasarett i Värmland.
Vill man vara säker på att träffa tomten bör man ringa och boka en tid. Vill man chansa går det också bra. I en butik vid sidan av sin bilskrot i Halla utanför Forshaga säljer han tusentals julprylar. Framförallt i november och december naturligtvis, men det går bra att komma dit året runt. I hagen intill går renen Julle och betar. När du ser två varningsskyltar med en tomte och en ren är du framme.


Troll-Eva i Svanskog

Att hälsa på hos Troll-Eva i Trollhagen är väldigt speciellt. Här finns ju nästan ett helt hus med tomtar och troll, vättar och annat smått och gott och barn och vuxna från hela världen älskar det!

Det var när EvaAnna Schützer var liten och den gamla tanten i grannstugan berättade sagor om övernaturliga väsen som hennes intresse vaknade. Redan då började hon göra sina egna troll och idag har hon inte en aning om hur många hon gjort. Men en hel del har det blivit och ingen är den andra lik.

- Jag brukar sitta framför TV:n med en lerklump i händerna och helt plötsligt är det ett troll, skrattar EvaAnna. Jag kan inte sluta!

Trollhagen ligger strax utanför Svanskog och här har EvaAnna skapat ett hem för sina tomtar och troll. Allt har hon gjort själv och det syns att hon älskar det hon gör. På trollberget, en bit från tomtarnas hus samlar EvaAnna barnen som kommer på besök och berättar trollhistorier.

Att även vuxna gillar det de ser hos Troll-Eva märks. På övervåningen i huset i Trollhagen hänger tackkort från både Kronprinsessan Viktoria och USA:s förre president Clinton. Båda har fått EvaAnnas bok om hennes troll. Här hänger också några av hennes vackra tavlor.

Men viktigast är ändå alla tackkort från barn som varit och hälsat på. På väggen vid entrén hänger brev från barn och en del har gjort egna böcker som de skickat till Troll-Eva.

- Det är ju det som är allra roligast, menar EvaAnna. Att barnen verkligen gillar att komma hit.Återkommande aktiviteter för Barn.

Kuliga Huset Stråningstorp Centrum Karlskoga
Här kan barnen få utlopp för sin kreativitet och leklust. hoppa, studsa,leka. Rekomenderad ålder 1-10 år. Vuxna som är med kan mellan lekarna koppla av med en kopp kaffe och en tidning i vårt cafe.Kristinehamn

Långgrunda barnbad kombinerat med en härlig men kort båttur på Vänern.
Sannabadet. Upplevelsebad.
Kristinehamns Konstmuseum. Här kan barnen rita och måla och detfinns en liten enkel utställning av besökarnas egna målningar.
Lekbåten, i närheten av Vänern. Båten ligger på land i närheten av Skärgårdsbutiken.
En gård med hästar, får, höns, getter, kaniner och katter. Titta på djuren och de vackra omgivningarna. Hopptorn och grillplats.

Sunne
Rottneros Park (äventyrspark, Lilla Anna och Långa Farbror'n).

Säffle
Hudson Bay, Svanskog, Guldvaskning, lassokastning mm
Djurens hage. Bo på Lantgård "Bo på landet" Svanskog
Troll-Eva i Svanskog

Daltrail, dressin, fem-kamp mm för ungdomar
Ridning på islandshästar,

Torsby badhus
Äventyrsaktiviteter för ungdomar. Pilbåge, blåsrör, crawl

Årjäng
Lilla bondgården, Årjängs travbana, är öppen hela sommaren.« Tillbaka


Turist i Värmland | Gjutarg 2 E | 681 50 Kristinehamn | Mob 0709-950 455 | Tel/fax 0550 - 109 88 | info@turistivarmland.se