Turist i värmland Startsida | Nyhetsbrev | Evenemang (www.varmland.org) | Mat, Logi & Guider | Filmer | Om företaget | Kontakta oss


Läs senaste Turist i VärmlandLäs senaste VänertidningAnge kod "värmland 13"
för 10 % rabatt vid beställning


Kanske europas enda trav museum finns i Årjäng

Kategori: Museér i Värmland


Årjäng På travbanan i Årjäng finns nordens enda travmuseum. Ja, det kan faktiskt vara det enda som finns i hela Europa. Här kan man följa hästens historia och se vilken betydelse detta vackra djur haft för människan genom tiderna.

- I västra Värmland har hästen betytt oerhört mycket. Travets vagga sägs vara här, säger Weine Johansson, ordförande i Nordiska Travmuseets styrelse.
Det första man får syn på när man kliver ner för trappan till museet är en liten, liten häst.
- Det där är gryningshästen. En häst som hade klövar istället för hovar. Forskarna har kommit fram till att det var så den såg ut för 50 miljoner år sedan, säger Weine Johansson.
På museet berättas sedan vidare om hur det moderna travet växte fram i Sverige. Det började på 1800-talet med de ökade kraven på goda skjuts- och arbetshästar.
- När folk skulle hem från kyrkan och hade långt att färdas ville de ha snabba hästar, säger Weine Johansson.
Fast det är Sydeuropa som är travets egentliga ursprung. I ett av utställningsrummen kan man se hur en travbana på Circus Maximus i Rom såg ut på antiken.
I ett annat rum visas det veterinärhistoriska perspektivet med gamla verktyg för exempelvis åderlåtning, kastrering och avel.
Och i ett rum får man får följa en travintresserad pojkes uppväxt i ett svenskt bondehem på 20-talet fram till 1970-talet. Smedens roll i samhället finns med, stamtavlor på kända hästar och gamla kärror att provsitta. Kort sagt allt som behövs för att lära sig mer om våra fyrbenta vänner, inklusive ett bibliotek fyllt av böcker om hästar och trav.
Nytt för i år är en avdelning om norskt och svenskt kallblodsarv.

Travbanan i Årjäng byggdes på 1930-talet. Varje år kommer cirka 60 000 dit. Men det var en dag 1954 som drog den största publiken. Det var när Sören Nordin och Frances Bulwark drog land och rike runt under Francesgalan. 15 000 personer kom till Årjäng och det blev flera mil långa bilköer.
Nu för tiden är det V75 som drar mest folk. På V75-dagen kommer uppemot 12000 personer. Då körs även travets största lopp, Årjängs Stora Sprinterlopp. Förra året var förstapriset 500 000 kronor.

Vid ingången till travet ligger ytterligare ett museum; Skogmanstugan. Ett museum som är tillägnat Thore Skogman. Med på utställningen finns hans scenkläder, naturkonst, mängder med foton och tidningsurklipp. Thores och Clara Johanssons vänskap genomsyrar delar av utställningen. Det blågula har som bekant följt Thore Skogman under karriären som symboliseras med att huset är målat i gult och blått. Utanför står även en SAAB och en eka målade i de svenska färgerna.

Årjäng

Karta« Tillbaka


Turist i Värmland | Gjutarg 2 E | 681 50 Kristinehamn | Mob 0709-950 455 | Tel/fax 0550 - 109 88 | info@turistivarmland.se