Turist i värmland Startsida | Nyhetsbrev | Evenemang (www.varmland.org) | Mat, Logi & Guider | Filmer | Om företaget | Kontakta oss


Läs senaste Turist i VärmlandLäs senaste VänertidningAnge kod "värmland 13"
för 10 % rabatt vid beställning


Utmarksmuseet med Pilgrimstapeten

Kategori: Museér i Värmland


Torsby I centrum av periferin i norra Värmland ligger Utmarksmuseet, i en liten by mellan Likenäs och Sysslebäck. Byn heter Ransby efter det norska ordet för korp, ravn, korpens hemvist. En samling timrade hus där berättelser, möten och minnen om glesbygdens kulturarv är tillgängligt året runt.

En ny annorlunda basutställning finns om människors liv i utmarken. Museet visar också den kända Pilgrimstapeten. Det 40 meter långa broderiet med yllegarn på linneväv är Sveriges motsvarighet till den franska Bayeux-tapeten. Tapeten skildrar Pilgrimsleden från Hammarö i Sverige till Nidaros (Trondheim) i Norge, en sträcka på 70 mil. Målet för vandringen är Olav Haraldsons grav, den norske kungen som från råbarkad vikingahövding förvandlades till helgon. Efter hans död vid slaget i Stiklestad 1030 spreds rykten om att under skedde vid hans grav. Snart strömmade pilgrimer till och Nidaros blev ett av de viktigaste målen för pilgrimernas färder i Europa.
Pilgrimstapeten skapades i Ransby av 15 arbetslösa kvinnor från norra Värmland och Solör i Norge. Arbetet tog 2 år och skildrar såväl historiska som nutida händelser, broderat med både humor och känsla. Tapeten finns nu i ett eget pilgrimshärbärge vid Utmarksmuseet i Ransby. På museet sitter fortfarande några kvinnor och broderar, bland annat avsnitt ur Pilgrimstapeten till försäljning.
På Utmarksmuseet finns en basutställning om Möten i Utmarken, som skildrar kontrasterna mellan det gamla och nya Sverige. Halva det nya Sverige lämnas åt sitt öde med tomma hus, igenväxta åkrar, övergivna skolor och en befolkning som slussas till äldreboende långt från hemorten. Vad är skillnad
mellan norsk, svensk och finländsk glesbygdspolitik? Frågor och försök till svar.
För den som önskar förtäring finns ett nyöppnat Café Utmark, som ligger i anslutning till museet. En nyinredd museibutik står klar. För barn finns en stor lekbåt i trä som barnen byggt själva.
Museets säter, Ransbysätern, brukades redan på 900-talet. Fjällkor, hästar och getter betar sommartid och säterstugor finns att hyra året runt.
Norra Värmland utgör ett gigantiskt kulturlandskap, ett av Sveriges tätaste områden av fornlämningar. Efter det att inlandsisen släppte sitt grepp för 8000 år sedan har folk jagat, fiskat och samlat. Nordvärmland upplevde sin storhetstid kring 1000-talet i samband med framsteg inom järnhanteringen. Myrmalm förädlades och gränshandeln var livlig. Norra Värmlands maknadsanpassade bönder försåg norska stormän och vikingar med ämnesjärn till vapen. Kyrkorna i norr smyckades med utsökta skulpturer av kringresande mästare. Värmlands äldsta träkyrka byggdes 1025 i Hole, Dalby församling.

Torsby

Karta

Svensk Utmarksmuseum« Tillbaka


Turist i Värmland | Gjutarg 2 E | 681 50 Kristinehamn | Mob 0709-950 455 | Tel/fax 0550 - 109 88 | info@turistivarmland.se