Turist i värmland Startsida | Nyhetsbrev | Evenemang (www.varmland.org) | Mat, Logi & Guider | Filmer | Om företaget | Kontakta oss


Läs senaste Turist i VärmlandLäs senaste VänertidningAnge kod "värmland 13"
för 10 % rabatt vid beställning


ÖLME MUSEALA LANTHANDEL

Kategori: Museér i Värmland


Ölme museala diversehandel finns numer på Svinvallen i centrala Kristinehamn. Från kafeéts utesevering kan Carl Nesjars helåsfontän betraktas. Bild här brevid.

Museét och kafe är öppet Torsdag-Söndag hela våren. På sommaren är det öppet varje dag.


ÖLME DIVERSHANDEL
Tänk dig en tid när klockan inte var en världslig sak, då det inte fanns några rullband och heller inte några elektriska kassapparater.
Tänk dig en tid när man inte fick mjölet paketerat till butiken eller sockret i finbitar, då glassmaskinerna inte gick automatiskt och kaffebönorna maldes för hand.
Den tiden, på mitten av 1800-talet och hundra år framåt finns kvar, här på Ölme diversehandel i Kristinehamn.
Ölme diversehandel är ett museum som tar dig tillbaka till den tid du nästan glömt bort, eller den tid du inte ens fått uppleva. Kom hit om du vill tillbaka, minnas, känna, lukta, se eller upptäcka det som fanns i en lanthandel för hundra år sedan.
Här har vi allt ifrån fotbollsskor till leksaker, porslin och cigarettpacket med innehåll. Vi har livsmedelsvaror som ex, mjöl, kakao, tvättmedel, kryddor, ärtor, cocos och kaffe som alla är i förpackning och innehåll i original. Vi har också saker som är till salu i butiken som exempelvis, servetter, presentartiklar burkar och korgar och exklusiva textiler och jackor.
Så släpp ifrån dig den stressiga verkligheten och bege dig till ett museum i lanthandelsform och upptäck historien!

KAFÉ
När du tagit dig en tur genom en historia av livsmedel och upptäckter kan du sätta dig ner med en kopp kaffe och kanske en kaka och diskutera med personalen på Ölme diversehandelns kafé om lanthandelns historia eller bara små prata om vädret. Kaféet är inrett med gustavianska och nyrokoko möbler. På kaféet serveras alltid nybryggt kaffe och te, kakor, smörgåsar, småbröd, bullar m.m. Och det är alltid nybakat!
På uteserveringen kan du njuta av utsikten över staden och lyssna till porlet från Carl Nesjars fontän.

LUSSEASKEN
Lusseasken eller Lusasken som det också brukar kallas sattes upp i centrala Kristinehamn till förmån för stadens sjöfolk.
På den tiden Kristinehamn var en stor exporthamn för järn var det viktigt att ha en bra sjömanskår. Genom lusasken fick de hjälp att överleva vintern och även försörja sin familj. Men det var inte bara viktigt för Kristinehamnare, utan också för den svenska staten.
I denna ask fick alltså folk lägga en slant om det ville stödja människorna som var till sjöss. På Luciadagen varje år tömdes asken och innehållet fördelades mellan sjömän och sjömäns efterlevande. Det var viktigt att komma hem till denna dag. ”Nu åker vi hem till Lusasken” var ett utryck bland sjömän men på senare tid har det använts som ett tillnamn för staden Kristinehamn
Vi fortsätter att tömma Lusseasken på Luciadagen. Nu finns den inne i Ölme diversehandel och kafe och en nygammal tradition skapas då Kristinehamns Lucia hjälper Lions att tömma asken.

CARL NESJARS HELÅRSFONTÄN
Carl Nesjar föddes i den 6 juli 1920 i Larvik i Norge.
Hans intresse och talang för konst visade sig redan under barndomsåren när han redan som femåring hade en av sina teckningar på en utställning.
När han var sju år flyttade han och hans familj till New York, där han började skolan, och deltog i en barnkonsttävling och vann sitt första konstpris och blev belönad med en riktig guldmedalj. Sedan började han en konstskola för barn och det var aldrig något tvivel om det var konstnär han ville bli.
1932 flyttade han tillbaka till Larvik där han fortsatte att teckna och måla och som 14 åring debuterade han med sin första egna utställning i Larvik konstskola. Men i Larvik blev han bara kvar i fyra år, sedan for han tillbaka till New York för att få grundligare konststudier.
Det var under en resa till Paris under 1950-talet som Carl Nesjar träffade en riktigt känd konstnär – Pablo Picasso, mötet som sedan kom och blev ett långt samarbete mellan de två. Picasso fattade intresse för Nesjars arbete med sandblåsning i betong och 1957 gjorde de sina första konstnärliga samarbeten, de gjorde utsmyckningen på regeringsbyggnaden i Oslo sedan Arkitekternas hus i Barcelona och efter det gjorde de många skulpturer i Europa och USA.
Kristinehamn är lycklig ägare av Picazzos högsta monumentala skapelse. Placerad på en klippa mot Vänern skänker den uppmärksamhet till Kristinehamn samtidigt som den likt en fyr leder in sjötrafiken till hamnen.
I Barcelona blev han uppmärksam på byns fontäner, som han också uppfattade som skulpturer, och fick då idén om att försöka göra det möjligt att skapa helårsfontäner, som på vintern fryser till is och skapar en vacker skulptur.
Cirka 40 år efter att Carl Nesjar skapat Picazzostatyn i Kristinehamn återkommer han med denna sagolika helårfontän.

KONFERENS
I sekelskiftesmiljö vid Varnans strand mitt i Kristinehamn.
Här får Ni tillgång till hela lanthandeln och kafeét i ett 1800-tals
magasin, eller endast hyra konferensrummet som är utrustat för 2000- talet. I pausen dricker du kaffe med hembakt bröd i rokokomöbler i kafeét. Mat kan också serveras,
Halv, hel eller flerdagskonferens,
20-25 pesoner. Upp till 40 personer vid biosittning.

JUL I LANTHANDELN
Från 6.e December har vi öppet dagligen fram till 23 december
I mellandagarna har vi öppet från annandagen till dag före nyårsafton.
Vi har en del gästutställare på andra våningen före jul samt en del olika aktiviteter på helgerna.


KONTAKT
Kristina Ljung. 0550-15250 0703-524642
Vi tar emot besök av grupper även på dagar vi inte har öppet.

Välkomna
Kristina & Kjell

« Tillbaka


Turist i Värmland | Gjutarg 2 E | 681 50 Kristinehamn | Mob 0709-950 455 | Tel/fax 0550 - 109 88 | info@turistivarmland.se