Turist i värmland Startsida | Nyhetsbrev | Evenemang (www.varmland.org) | Mat, Logi & Guider | Filmer | Om företaget | Kontakta oss


Läs senaste Turist i VärmlandLäs senaste VänertidningAnge kod "värmland 13"
för 10 % rabatt vid beställning


Fängelse museum på Collection Hotel Bilan Karlstad

Kategori: Museér i Värmland


Ett hotell är ett hotell. Men ibland är det lite mer än så. I Karlstad kan man uppleva kulturhistoria samtidigt som man avnjuter alla fördelar med ett modernt hotellboende. Collection Hotel Bilan i centrala Karlstad är nämligen inrymt i det gamla länsfängelset från 1847.

I det moderna hotellets botten- och källarvåning har man valt att bevara en del av kriminalvårdshistorien genom att inrätta ett museum. I de djupa källarvalven finns de äldsta fängelsecellerna bevarade och en permanent utställning visar i bild och text hur livet kunde te sig för de internerade och deras väktare. Eftersom det varit ett länsfängelse hamnade alla sorters livsöden i dess små celler. Källaren var dock reserverad för de allra värsta. Här låg isoleringscellerna där det var lågt i tak och närmsta vägg aldrig var långt borta. Den ensamma fönstergluggen var minimal och det kan inte ha varit långa stunder av ljus i cellen. Förbud rådde mot att dammtorka i fönstergluggen. Ett enkelt men effektivt sätt att hålla koll på om försök att ta sig ut gjorts.
Den första tiden hyste fängelset allt mellan vanliga småtjuvar till härdade mördare. Under andra världskriget satt istället många norska krigsflyktingar här.

Nu vandrar inte längre några vakter i den långa gången mellan cellerna. I stället står där glasmontrar och på väggarna hänger bilder och informationstavlor om gångna tider. Montrarna rymmer mängder av föremål som hittats då fängelset restaurerades: Handgjorda knivar, filar och andra utbrytningsverktyg. Men det största nöjet för dagens besökare torde vara att läsa de gamla brev som också bevarats genom åren. Brev från och till de intagna, skrivna i olika handstilar och med mycket varierande innehåll. Exempelvis ger ett av breven praktiska råd och tips om hur man blir en bättre tjuv, medan ett annat innehåller kärleksfulla hälsningar från en flickvän. Här finns också uniformer, bruksföremål, stupstock och historien om fängelset att lära av. Från de allra äldsta och mest spartanska cellerna, tidstypiskt inredda, till de senast använda då fängelset lades ned 1986.
Man kan boka visningar för större grupper men museet står även öppet för allmänheten året runt och inträdet är gratis. De många hälsningarna i museets gästbok vittnar om att det är både välbesökt och uppskattat.

Karta« Tillbaka


Turist i Värmland | Gjutarg 2 E | 681 50 Kristinehamn | Mob 0709-950 455 | Tel/fax 0550 - 109 88 | info@turistivarmland.se