Turist i värmland Startsida | Nyhetsbrev | Evenemang (www.varmland.org) | Mat, Logi & Guider | Filmer | Om företaget | Kontakta oss


Läs senaste Turist i VärmlandLäs senaste VänertidningAnge kod "värmland 13"
för 10 % rabatt vid beställning


Borgvik Järnbruks museum visar delar som tillverkades till Eifeltornet

Kategori: Museér i Värmland


Kungkvarnen Restaurang & Konferens Borgvik Järn från Borgviks järnbruk spreds över hela världen. Mycket exportades till exempelvis Frankrike.
Att delar av Eiffeltornet ska ha byggts av Borgviksjärn är egentligen inte så konstigt.


Kring slutet av 1800-talet var Borgviks järnbruk Sveriges största järnbruk. Då levde och arbetade cirka 1500 personer på orten. Som jämförelse bor här i dag cirka 360 personer.
– Bruket lades ner 1922/1924. Utställningen kommer att handla om de sista decennierna, säger Hans Hedberg vid Borgviks järnbruksmuseum.
Järnföremål från Borgviks järnbruk har visats upp tidigare. Men det här är första gången man ger sig på att göra en större dokumentation.
Sven Hugo Borg, själv gammal Borgviksättling, har skrivit en bok som handlar om järnbrukets historia, och som gavs ut i slutet av 1990-talet. Illustrerade och sammanställde boken gjorde Tore Andersson som även är inblandad kring utställningen på Borgviks järnbruksmuseum.
Det kan vara svårt att förstå hur stort Borgviks järnbruk var en gång i tiden. Järnbruket lär bland annat ha haft den längsta blåsningsperioden i en kolmasugn. Under sju års tid, dag som natt, år efter år, brann det i ugnen.
Borgviks järnbruk, eller snarare de som arbetade vid bruket, hade ett eget betalningssystem. Istället för att få ut kontanter i lön kunde man få polletter som sedan byttes in mot kol eller mjölk.
– Man kunde handla på brukshandeln med dem eller så kunde man få reda pengar för dem, berättar Hans Hedberg.
På varje pollett fanns en stämpel med en måne och en stjärna. Samma symbol återfanns på många av järnprodukterna som framställdes vid bruket.
Uppgiften att järn från Borgvik användes till Eiffeltornet kommer från många olika håll. Dock har ingen med säkerhet kunnat bevisa uppgiften. En trolig förklaring till detta har att göra med den tidens massmedia och reklamapparat, menar Sven Hugo Borg. För 100 år sedan var det teoreriska avståndet mellan Värmland och Paris oändligt mycket större än dagens och verklighetens. Inom den sista brukspatronsfamiljen i Borgvik var det en vedertagen sanning att delar av Eiffeltornet var av Borgviksjärn.

Sommarens program.
Hyttruin,Museum, och Gamla Brukshandeln är under sommaren öppna 1200 -1700
Bagarstuga - Klensmedja - Herrgård - Kyrka.

Midsommarfest 24 juni
Forsen Öppnas 13.30 Stången reses 14 00

Slöjd & hantverksmässa 6-7 augusti

Kontaktelefon. 0555-740 81, 741 16
Kungkvarnen Restaurang & Konferens Borgvik

Grums

Karta

Dunderbo slöjd-och hantverksmässa« Tillbaka


Turist i Värmland | Gjutarg 2 E | 681 50 Kristinehamn | Mob 0709-950 455 | Tel/fax 0550 - 109 88 | info@turistivarmland.se