Turist i värmland Startsida | Nyhetsbrev | Evenemang (www.varmland.org) | Mat, Logi & Guider | Filmer | Om företaget | Kontakta oss


Läs senaste Turist i VärmlandLäs senaste VänertidningAnge kod "värmland 13"
för 10 % rabatt vid beställning


Montera ihop din egen solnedgång. Kåseri AV Bengt Berg

Kategori: Litteratur i Värmland


Heidruns Bok & Bildcafé En flicka är en ros.
Vargen är ett djur.
Värmland är ett landskap.
Döden är oundviklig.


Så skaldar Bengt Hallgren, en värmlänning i exil. En sammanfattning god som någon, svåremotsagd. Till Värmland vi alltid återvänder, heter det, och om sommarn står turistgrindarna på vid gavel. Nävgröten puttrar i Ritamäki och Karmenkynna medan vänervinden putsar skorna på Karl IX nere i Karlstad. Det är Nord – Syd som gäller i detta de glittrande vattnens land. Istidens skulptör tänkte i de banorna och karvade ur för våra vackra dalgångar. Men den som vill tvära över bergkammen och granskogen till en annan trakt och dialektgren bjuds alltid på en svindlande, blånande utsikt i det glesa men ändå fungerande värmländska vägnätet.
För att effektivisera semestern har besöksnäringen gnuggat de digitala geniknölarna och kan erbjuda följande smultronbord för våra sommargäster. Målgruppsrelaterade paketlösningar är nyckelordet till det magiska lås som öppnar för den värmländska sommaren…
VILDMARKS- & ÄVENTYRSPAKETET
är av hävd ett av de populäraste, med fokus på kängurusafari i Gumhöjden och forsbåtsrodd motströms i Klarälven.

BARNPAKETET
-ett annorlunda koncept som låter barnen ta oss med tillbaka i den värmländska historien, bl a får vi följa med till Frödings och Selmas folkskolor och lära oss lite om den tidens verklighet.

DO IT YOURSELF-PAKETET
– montera upp din egen solnedgång! Paketet riktar sig särskilt till blivande vykortsfotografer och nyförälskade par från Mellerud med omnejd.

VÄDERPAKETET
Alltid lika aktuellt och omväxlande. Vädret presenteras av en gammal bekant från asatiden, nämligen Tor med hammarn – och Sola i Karlstad.

SLOWFOODPAKETET
Rosta ditt eget skrädmjöl, stek ditt eget fläsk, mjölka din egen grädde, plocka dina egna lingon och tugga långsamt: njut dig genom en bastant meny bestående av nävgröt och fläsk – helst i flödande solsken. Men gärna året runt.

VANDRARPAKETET
Varje promenad avslutas med en liten bergsklättring – ett destinationsurval:
Aspberget, Bastuknappen, Furufallet, Kojvikko, Rådelsbråtet, Surstadsholet, Jättestensberget, Brånberget, Dundern, Hästberget, Possåsen, Lålamsberget, Ivanna, Fläskremmen, Rattsjöhallen, Urbanusberget, Skråckarberget, Dauromäg, Midsommarberget, Mangslidsbeget, Antilaberget, Stölleberget, Björknåskläppen, Tellåsstupet, Tväråsen… och andra avsides utsiktspunkter.

UPPLEVELSEPAKETET
nästan omöjligt att plocka ut något speciellt eftersom sensationerna står som snökäppar utmed dikesrenen. Men vad går upp mot ett nordvärmländskt kalhygge i november för den som väljer en annan årstid?

Vad mer kan tilläggas? Jo, att ni ska ta det lugnt i sommar. Grip dagen och njut av stunden. I år bjuder vi in till en långdans runt Lövens långa sjö, där ångfartyget Freja guppar som en kompassnål ute i det blå. Det är mycket på gång, från dans borti vägen till Arvikafestivalen. Från visaftnar till det stora litteraturkalaset i Sunne i mitten av augusti.
För den som vill kombinera de båda kulturövningarna kaffedrickning och konst, så är Heidruns Bok- & Bildcafé värt ett besök. Vi finns i Fensbol, 10 km norr om Torsby, 30 km norr om 60:e breddgraden, mittemellan Sicilien och Nordkap – välkommen!

Bengt Berg

Heidruns Bok & Bildcafé

Karta Fensbol« Tillbaka


Turist i Värmland | Gjutarg 2 E | 681 50 Kristinehamn | Mob 0709-950 455 | Tel/fax 0550 - 109 88 | info@turistivarmland.se