Turist i värmland Startsida | Nyhetsbrev | Evenemang (www.varmland.org) | Mat, Logi & Guider | Filmer | Om företaget | Kontakta oss


Läs senaste Turist i VärmlandLäs senaste VänertidningAnge kod "värmland 13"
för 10 % rabatt vid beställning


Solstaskäret

Kategori: Långfärdsskridskor i Värmland


Svensk  Mediakonsult Spegelblank is, strålande solsken och ett par minusgrader, det är idealförhållandet vid turer med långfärdsskridskor. Våra milda vintrar gör det svårt att infria de önskningarna, ändå är detta en motionsform som stadigt ökar och lockar allt fler utövare. På Mariebergsvikens is plogas numer en skridskobana och sista helgen i januari anordnade föreningen Solstaskäret en ”marschalltur” i kvällningen för skrinnarna.


Den två kilometer långa banan kantas av marschaller som effektfullt lyser upp i mörkret. Likt mörka skuggor rör sig åkarna runt den cirkelformade banan och i bakgrunden bildar stadens alla gat-och- neonljus en fondvägg. En eld brinner på ett speciellt underlag som gör att inte isen smälter och här grillas det korv. Det är som ett skådespel och vackert som en tavla. Ett 70-tal människor har samlats på isen denna kväll, många är barnfamiljer.
- Ibland har vi månskensturer också när det är fullmåne. Det hade vi förra helgen på sjön Alstern, berättar Åke Stööd, ledare och israpportör i föreningen.
- Vi körde även Solstarännet på Rinnen i Högboda föregående helg. Det är en tävling som innehåller en tipsrunda och flera aktivitetsstopp. Deltagarna får bland annat kasta livlina, dra sig fram med isdubbar och koka vatten på triangakök .
Åke har lång erfarenhet av skridskoåkning och som ung utövade han även skridskosegling. Han håller koll på isarnas tjocklek och rapporterar om den håller att åka på. Just nu, de sista dagarna i januari efter en veckas kyla är det islagt i de flesta vikarna runt Hammarö, men blir det mildare igen kan isläget snabbt ändras.
- Den här vintern har vi fått åka mycket på småsjöar eftersom det varit så milt väder. Isen måste vara minst sju centimeter tjock vid kallt väder för en grupp och man får se upp vid mildväder för isen blir porös och bara hälften så stark som vid köldgrader, säger Åke.
Det viktigaste att tänka på vid turer med långfärdsskridskor är säkerhetsutrustningen. Ispik och dubbar är ett måste, liksom klädombyte i ryggsäcken som också fungerar som flytkudde om oturen skulle vara framme och du hamnar i en isvak.
- Vi är stränga på utrustningen om säkerheten och har nobbat åkare att följa med om de saknat det viktigaste. Som utbildad ledare har jag ett ansvar och vi har även en del övrig utrustning som livlina och sjukvårdslåda. Det händer olyckor men inte särskilt ofta. Det vanligaste är att axeln går ur led vid ett fall på isen. Nu för tiden rekommenderar vi även knä och armbågsskydd, berättar Åke.
Åkarna delas upp i grupper beroende på vilken hastighet de åker i. De snabbaste gör turer på upp till åtta mil åt gången, medan nybörjaren kanske nöjer sig med en mil. Ibland ger de sig iväg och åker på Göta Kanal. Kanske ett alternativ för de som inte gillar att segla i ”diket” men ändå vill uppleva kanalen.

LENA LARSSON KHaktuellt
lena.larsson@svenskmediakonsult.se


Svensk Mediakonsult« Tillbaka


Turist i Värmland | Gjutarg 2 E | 681 50 Kristinehamn | Mob 0709-950 455 | Tel/fax 0550 - 109 88 | info@turistivarmland.se