Turist i värmland Startsida | Nyhetsbrev | Evenemang (www.varmland.org) | Mat, Logi & Guider | Filmer | Om företaget | Kontakta oss


Läs senaste Turist i VärmlandLäs senaste VänertidningAnge kod "värmland 13"
för 10 % rabatt vid beställning


Hantverksmässan och Gammelvala på Brunskogs Hembygdsförening

Kategori: Hembygdsgårdar i Värmland


På Brunskogs Hembygdsgård arbetas det idogt med att föra vårt kulturarv och traditioner vidare. I år firar Hantverksmässan 10 år och Gammelvala bjuder på en upplevelse som för oss mer än 150 år bakåt i tiden.

Brunskogs hembygdsgård ligger vackert belägen alldeles intill sjön Värmeln på Skutboudden. I bakgrunden tronar kyrkan högt uppe på en kulle: "Som en bondbrud, grann och ny...." skaldade Gustav Fröding i en av sina dikter.
Till Hantverksmässan, som i år infaller mellan den 1-3 juli, kommer ett hundratal utställare från när och fjärran för att visa upp sina alster. En av dem är Hans Olsson som sysslar med linoljetillverkning.
- Kallpressad linolja blir resultatet efter utvinningen från linfröna och kan användas som impregneringsolja och rostskyddsmedel, säger Hans.

Hans deltar också på Gammelvala och är mer eller mindre uppvuxen på hembygdsgården.
- Jag har varit med sedan starten 1966. Det var bara när jag gjorde militärtjänst som jag inte kunde vara med. Jag gjorde en skrivelse om att få ledigt från det militära, men fick nobben, berättar Hans.
Vill man vara med och uppleva gediget hantverk som det brukades i forna tider, är ett besök på hembygdsgården under Gammelvala den 23-30 juli en spännande upplevelse. Här visas den "gamla världen" upp med mycket arbetsgjädje, gemenskapskänsla och skaparlust. I de 30-tal byggnader som finns på området sjuder det av aktiviteter under hela veckan. Det visas bland annat prov på traditionella kvinnosysslor såsom bakning, ostystning, växtfärgning och vävning. För att inlevelsen skall bli total ges även möjlighet att själv få prova på olika hantverk, till exempel tröska lin eller att slå rep.
Brunskogs Husmorsförening ser till att besökarna får mat i magen och serverar traditionsenliga värmländska rätter som klengås och nävgröt med fläsk. Männen ägnar sig mer åt "karlgöra" och bränner tjära, kransågar, slagtröskar och smider. Från kolmilan pyr det och ryker hela veckan.
En rundvandring på området ger möjlighet till besök i den gamla handelsboden, postkontoret med egen stämpel och krukmakeriet. I pappersbruket kan du få prova på att göra ett eget ark från massan. Förr bestod råvaran av lump, gamla kläder.
Barnens favorit är Soldattorpet där alla djuren finns. Där kan de klappa kalvar, grisar och höns. Trots sommarlov har byskolan öppet med lektioner varje dag och sagostunder för de minsta. Att åka vagn efter Gammelavalahästen brukar annars vara en favoritsyssla.
Vid vackert väder avgår kyrkbåten så fort den är fullsatt och för den poetiske går det att önska sin favoritdikt i Frödingsällskapets diktstuga.
.
« Tillbaka


Turist i Värmland | Gjutarg 2 E | 681 50 Kristinehamn | Mob 0709-950 455 | Tel/fax 0550 - 109 88 | info@turistivarmland.se