Turist i värmland Startsida | Nyhetsbrev | Evenemang (www.varmland.org) | Mat, Logi & Guider | Filmer | Om företaget | Kontakta oss


Läs senaste Turist i VärmlandLäs senaste VänertidningAnge kod "värmland 13"
för 10 % rabatt vid beställning


Stilla färd i Älvens lugna tempo med Branäsflotten.

Kategori: Vildmark i Värmland


Sverige-Branäsflotten Till Klarälvens strand vill jag ilande hasta
- i skummande, vaggande, yrande bruset
min sorg och mitt kval och mig själv jag vill kasta
Förgäves! Det går ej, ty vattnet är fruset!!!”

Ja, så dystert ylade värmlänningen Gustaf Fröding an gång om klarälva, till allas glädje får man väl säga att innebyggarna runt älven ser något ljusare på livet nu när de hittat en stadigt flytande näring. Visserligen kastar sig Värmlänningar fortfarande i älven men det sker som oftast om sommaren och med inte alltför många simtag till flotte och handduk.

Bild. Flottfärd i April


Sedan 40-talet har invånarna i Klarälvdalen, i norra Värmland fått se hur scouter byggde flottar av timret som transporterades till regionens skogsindustrieri älvens makliga hastighet 2 km/tim.
1991 flottade man sin sista stock på Klarälven i industriellt syfte. Men invånarna runt Klarälven började snart leta efter något annat att slänga i den urgamla transportleden.
De sökte något lönsamt som kunde hålla bygden vid liv och samtidigt visade upp hemtrakten i dess fulla prakt.
I skrivande stund finns två etablerade företag som sysslar med att i flotte skeppa folk nerför älven var sommar, Vildmark i Värmland och Branäsflotten.
Redan i början på åttiotalet började Johnny Persson hyra ut specialkonstruerade Brädflottar under varumärket Branäsflotten/Sverigeflotten. Verksamheten driver han tillsammans med sin dotter i Likenäs mellan Stöllet och Sysslebäck.
Verksamhet har stadigt vuxit, och lockat till sig besökare från hela världen och under åren många stamgäster.
Flottarna är färdigbyggda, redo att sjösättas på en gång.
Och det finns plats för en hel familj, sover gör man i ett tält på flotten alternativt upprättar man nattläger på land.
Vildmark i Värmland driver sin verksamhet enligt ekoturismens principer. Flottfararna bygger sin egen farkost endast med hjälp av timmerstockar samt ett enda långt rep, rekommenderas för den som vill utvidga sin repertoar av knopar utöver kärringknuten.

Det enorma vattenfyllda ärr i jordskorpan som i Värmland kallas Klarälven sträcker sig 500 km, varav 270 km rinner mellan Långflon och Karlstad. Älven rinner vidare ut i Sveriges största sjö, Vänern och därifrån finns ett utflöde i Göta Kanal som slutar i Göteborg.
Klarälven och Amazonas är de två floderna i världen som har mest så kallade neandersvängar, vilket innebär att floden svänger fram och tillbaka hela tiden. Därför är de lätt hänt att man hamnar utanför strömfåran, älven insisterar bokstavligen på natursköna strandhugg och den enda ansträngningen i den annars intensiva avslappningen som flottfärden innebär, är att stundtals behöva staka sig ut från stranden och iväg igen.
Att stilla driva i älvens lugnande tempo är kuren som tvingar bort de onödiga vardagsproblemen som inte borde få stjäla tid på semestern. Så, bara för att trygga välbehövlig avslappning är det väl värt en tur.
Bild. Flottfärd i Juli


Sverige-Branäsflotten« Tillbaka


Turist i Värmland | Gjutarg 2 E | 681 50 Kristinehamn | Mob 0709-950 455 | Tel/fax 0550 - 109 88 | info@turistivarmland.se