Turist i värmland Startsida | Nyhetsbrev | Evenemang (www.varmland.org) | Mat, Logi & Guider | Filmer | Om företaget | Kontakta oss


Läs senaste Turist i VärmlandLäs senaste VänertidningAnge kod "värmland 13"
för 10 % rabatt vid beställning


Dalslands Kanal - Spännande sjösystem med många upplevelser

Kategori: Vildmark i Värmland


Dalslands Kanotmaraton Dalsland-Nordmarkens sjösystem är otroligt vacker och att uppleva den ljudlöst, i en kanot, slår det mesta. Från kanoten kan man få se en älg gå ner till vattnet för att släcka sin törst, sällsynta fåglar, spegelblank vattenyta och nästan orörd natur.

Dalslands kanal sträcker sig från Östervallskog i norr till Håverud i söder, drygt 25 mil. Hit söker sig kanotister från hela världen, främst Tyskland och Danmark, för att paddla i lugna vatten och uppleva den vackra naturen.
Längs hela kanalen finns det ett stort antal lägerplatser, närmare bestämt 102 stycken. Enbart i Västra Silen finns det nio och alla är välbesökta under sommaren. Det är inte konstigt för det är välskötta lägerplatser med rejäla vindskydd, mulltoaletter, eldstad och alla har tillgång till ved. På en del platser kan man slå upp tält om man vill och det finns plats. Underhåll av lägerplatserna sker med regelbundna mellanrum och de som sköter det är Dano ranger service.
Tommy Norén är tillsyningsman i Årjängs kommun. Det är han som har det yttersta ansvaret för lägerplatserna i bland annat Västra Silen, tillsammans med några säsongsanställda. Med hjälp av bilar och båtar tar de sig runt och svarar för service och underhåll av lägerplatserna.
- Vårt arbete började redan när det låg is på sjöarna, berättar han. Då gav vi oss ut och inspekterade lägerplatserna och lämnade ved.

Men visst innebär det ett ansvar att ge sig ut och paddla. Utmed kanotlederna finns det folk som bor och arbetar och inte minst finns det känsliga djur och växter. Det är med andra ord viktigt att visa hänsyn.Tommy Norén tycker att vi blivit bättre på att ta hand om naturen.
- Om man jämför hur det var under 1970-talet är det en enorm förbättring, menar han.

I områdena runt sjöar och kanaler finns det mycket att se. Djurlivet är rikt och man kan få se både älg och bäver. Dessutom finns det en hel del fåglar, en del vanliga och en del mindre vanliga. Det finns ormvråk och fiskgjuse och den känsliga och ovanliga storlommen. Därför är de viktigaste häckningsplatserna skyddade som fågelskyddsområde och dessa små öar, skär och uddar har tillträdesförbud under perioden 1 april till den 30 september.

För att områdets kvalitéer ska bevaras och för att besökare ska ha tillgång till denna vackra del av naturen ska man lösa naturvårdskortet, antingen hos kanotuthyrare eller turistbyråerna. Alla som använder lägerplatserna måste ha kortet och pengarna går bland annat till utbyggnad av lägerplatser, underhåll, ved, sophämtning och naturvård.Kanotmaraton

Den 12 augusti 2006 är det dags igen! Då är den som vågar välkommen till Sveriges största och tuffaste kanottävling. Det är för andra året i rad som Dalsland kanotmaraton går genom det fantastiska kanotvattnet och vackra landskapet.

Tävlingen, som också kallas "kanotisternas vasalopp" är 55 kilometer lång och går genom fyra av de mäktiga sprickdalssjöarna som är belägna i de norra delarna av landskapet. 2005 var så lyckat och man tror att det kommer att vara fler ännu fler deltagare nästa år.
Dalsland är redan känt för sina kanotvatten och genom att ordna ett årligt återkommande kanotmaraton vill man förstärka bilden som ett kanotsportcentrum.
Dessutom hoppas man att turister ska upptäcka Dalsland som ett turistlandskap.
Starten sker i Laxsjön vid Baldersnäs herrgård och målet är gästhamnen i centrala Bengtsfors. Precis som förra året blir det kringarrangemang både vid start och mål.

Dalslands kanotmaraton passar för alla, elitkanotister som motionärer. Men, maxtiden för att ta sig i mål är fjorton timmar.

Bild. Britt Marie Erlandsson


Dalslands Kanotmaraton

Bengtsfors kommun

Årjängs kommun« Tillbaka


Turist i Värmland | Gjutarg 2 E | 681 50 Kristinehamn | Mob 0709-950 455 | Tel/fax 0550 - 109 88 | info@turistivarmland.se