Turist i värmland Startsida | Nyhetsbrev | Evenemang (www.varmland.org) | Mat, Logi & Guider | Filmer | Om företaget | Kontakta oss


Läs senaste Turist i VärmlandLäs senaste VänertidningAnge kod "värmland 13"
för 10 % rabatt vid beställning


Vildmark i Värmland

Kategori: Vildmark i Värmland


Vildmark i Värmland (also in english) Det stilla vattnet och gröna omgivningen är balsam för själen. Det handlar om en maktlöshet som omvandlas till befrielse. Fri från jäkt och krav följer du med strömmen i naturens egen takt en svår men i slutändan givande omställning

Byggplatsen ligger vid Branäsäng, ca 100 km norr om Gunnerud. På strandkanten ligger de tre meter långa stockarna färdiga att, enbart med hjälp av rep, byggas samman till en stadig timmerflotte. Flottbesättningen är sammansatt av mig själv, min mor och far. Tillsammans skall vi bygga en flotte duglig nog för att kunna ta oss ner efter älven torra och välmående. Det är ganska kallt så här i slutet av juli och vi utrustats med fiskarstövlar, timmerklor och arbetshanskar för att klara jobbet.
Efter en bilfärd från Karlstad till Branäs är vi lite frusna och därför ivriga att jobba oss varma. Flotten skall konstrueras endast med hjälp av ett rep, det handlar om eko-turism i sin renaste form och det är för mig mycket tilltalande att bygga ett färdmedel med så enkla medel. Först bär vi ner timmerstockarna mot vattnet. Stockarna måste ligga i vattnet för lättare kunna fästa dem med hjälp av knopar som vi får lära oss av en mycket tålmodig instruktör.
Man använder de tyngsta stockarna underst, de skall se till att hålla oss flytande. Därefter läggs två lager av lite mindre stockar tätt ihop och sedan stora stockar ett sitta på. Hela flotten hålls ihop av två rep och endast ett fåtal knopar. Man behöver inte dra repet hårt då stockarna pressas både ner av tyngden och upp av flytkraften. Allt eftersom vår flotte växer och blir tyngre måste vi våga oss allt längre ut från stranden för att inte flotten skall fastna. Ivriga att komma iväg knuffar vi ut allt fler stockar i vattnet och jag blir tvungen att valla de bångstyriga stockarna som dras med av den envisa strömmen. Vår första bakläxa var alltså att man inte kan jäkta förloppet, något som vi senare lärde oss och uppskattade kanske mest av allt. Efter ett par timmar av byggande är vi på väg, Vi stakar oss loss och driver iväg, vi kan luta oss tillbaka och bara njuta.

Under färden finns det möjlighet att görs strandhugg och utforska olika platser i anknytning till Klarälven.
Det finns hembygdsgårdar, hantverkare, kyrkor och intressant natur. Det är idealiskt att fiska under färden och det är inte ovanligt att man får se bäver och andra vilda djur utefter älven.
Bland de mer strapats liknande upplevelser man kan råka ut för är sandbankar och så kallat bakvatten.
Det fruktade bakvattnet gör att flotten står still och sandbankarna är förrädiska då de inte är synliga över vattenytan. Dessa upplevelser är ju dock mycket välkomna då det handlar om en äventyrs resa som trots allt oftast är mycket avslappnande och skönt händelselös.
Hela verksamheten som bedrivs av Vildmark i Värmland handlar om ekoturism och naturens bästa.
När flottfärden är över lossar vi bara våra knopar och både repet och stockarna återanvänds oförstörda.
Och vi återvänder med en upplevelse rikare som vi skapat mycket på egenhand i sällskap av varandra och Klarälven.


Det här är de sex grundkraven för Naturens Bästa:
1) Respektera resmålets begränsningar – minsta möjliga slitage på natur och kultur.
2) Gynna den lokala ekonomin.
3) Miljöanpassa hela verksamheten.
4) Bidra aktivt till natur- och kulturskydd.
5) Satsa på upptäckarglädje, kunskap och respekt.
6) Kvalitet och trygghet på resan.


Vildmark i Värmland (also in english)« Tillbaka


Turist i Värmland | Gjutarg 2 E | 681 50 Kristinehamn | Mob 0709-950 455 | Tel/fax 0550 - 109 88 | info@turistivarmland.se