Turist i värmland Startsida | Nyhetsbrev | Evenemang (www.varmland.org) | Mat, Logi & Guider | Filmer | Om företaget | Kontakta oss


Läs senaste Turist i VärmlandLäs senaste VänertidningAnge kod "värmland 13"
för 10 % rabatt vid beställning


Bränt gummi i finnskogen när rallykross eliten slåss om EM titel

Kategori: Motorsport i Värmland


Ett avgrundsvrål, luften sugs bort under dina fötter och dansar hambo runt dina ben. Samtidigt försvinner klumpen i halsen djupt ner i magen.
På darrande ben har du bevittnat en start och inser ögonblickligen att du gillar det här, riktigt mycket.


Rallycross är en sport där förnuftet skjuts åt sidan till förmån för magkänslan och adrenalinets berusning. Det gäller på banan lika väl som utanför. Att bilarna tvingar obevekligt undan luften och får marken att vibrera är något som inte kan upplevas någon annanstans än just runt en racingbana.
EM-tävlingarna i Rallycross i Höljes kan beskrivas med fyra ord: folk, fart, fest och spänning.
Det är lika mycket folkfest som EM-allvar. För racinganhängarna är det här en livsstil som involverar hela familjen och ofta en stor del av släkten. En av de yngsta motorfantasterna under de här EM-tävlingarna är lilla Elsa Bergström som ligger och sover i sin barnvagn medan pappa Urban tävlar på banan bredvid. Tack vare stora hörselskåpor som omger det fridfulla lilla ansiktet sover hon som en stock. Elsa är en ovanligt berest liten flicka och har hela sitt liv fått följa med pappa på tävlingar. Mamma Pia berättar att Elsa har åkt tusen mil på tre månader.
Det börjar mullra som åska från depåområdet.
Starten går, bilarna mullrar förbi och försvinner bakom ett krön. Publiken ställer sig på tå, girigt blickande bort mot åsen där bilarna förväntas dyka upp igen. Förtruppen i form av ett dammoln dyker upp och i nästa ögonblick flyger bilarna genom dammet och in i nästa kurva, kämpande för att vara först in i varje situation och gör varje sekund nästan olidligt spännande.
Rallycrosstävlingarna i Höljes lockar varje år den europeiska eliten inom rallycross och uppåt tjugo tusen åskådare. Många letar sig varje år till länsväg 62 norrut mot norska gränsen för att stanna till i Höljes där det körs så det bokstavligen ryker i finnskogen.
Ända sedan EM-premiären 1991 har intresset ökat för varje år. En stor del av åskådarna och förarna är norrmän och utöver den svensk-norska fejden på banan piskar en högljudd munfajt mellan den svenska kommentatorn och norska upp stämningen ytterligare.
Rallycross är en hastighetstävling på sluten bana med både grus och underlag av asfalt. Banans längd är cirka tusen meter. Det är tuff racing där förarna slåss om varje kurva och inget heat tycks vara avgjort innan mållinjen är passerad. EM-tävlingarna körs i flera heat under två dagar då spänningen som precis som farten eskalerar till klimax i finalen.
I den första divisionen drabbar kända namn som Per Eklund och Mikael Hansen samman, skönt befriade från artigheter och sportmannamässigt hyckleri. Först i mål vinner helt enkelt. Rallycross körs i gränslandet av vad som enligt reglerna är tillåtet. Småkrockar och andra incidenter hör till vanligheterna då det alltid är en tät kamp under heaten.
Som besökare råder det ingen brist på förströelse mellan heaten och det är fritt fram att kika in i depåerna. Men tävlingarna i Höljes är så mycket mer än ett sportevenemang. Den har alla ingredienser man förväntar sig av ett typiskt svenskt somrigt festivalarrangemang. De största entusiasterna låser fast sina campingstolar på bra åskådarplatser så att de på nära håll kan se dramatiken på banan.
Tävlingarna på Höljes motorbana är varje sommar fyllda med spännande möten av det sportsliga slaget men främst människor emellan.
Räkna med att bli biten av ett spirande motorintresse under tävlingarna men se upp så att farten inte eskalerar allt för mycket på hemvägen.
Motorfesten höjer sig ännu ett snäpp framåt kvällen efter tävlingsdagens slut då festligheterna drar igång på allvar.


Torsby

Karta« Tillbaka


Turist i Värmland | Gjutarg 2 E | 681 50 Kristinehamn | Mob 0709-950 455 | Tel/fax 0550 - 109 88 | info@turistivarmland.se