Turist i värmland Startsida | Nyhetsbrev | Evenemang (www.varmland.org) | Mat, Logi & Guider | Filmer | Om företaget | Kontakta oss


Läs senaste Turist i VärmlandLäs senaste VänertidningAnge kod "värmland 13"
för 10 % rabatt vid beställning


Bodaborg i Karlskoga. Ett äventyrs hus för alla.

Kategori: Aktiviteter i Värmland


Karlskoga Boda Borg är ett äventyrshus fullt med roliga, utmanande och kluriga banor.
Övernattningen kan ske i en av de nyinredda lägenheterna på vandrarhemmet. Välj mellan Rymden, Vilda västern, hos Kapten Krok, eller Motorsportlägenheten.


Sedan Boda Borg kom till Karlskoga 1997 har ingenting varit sig likt på Gösta Berlings väg. Tre lägenhetslängor byggdes om till ett äventyrshus som årligen besöks av tusentals äventyrslystna.
Aktiviteterna handlar om samarbete, laganda, problemlösning och humor. Ett lag på tre till sex personer ska tillsammans bilda ett lag. Uppgiften är att hela laget ska klara sig igenom en bana genom att lösa olika uppgifter längs vägen på en begränsad tid. Alla i laget måste hjälpas åt för att klara uppgifterna.
Sammanlagt finns det 100 rum på Boda Borg, fördelat på 20 banor.
– Det finns olika svårighetsgrader på banorna. I de gröna banorna finns det nästan inga fysiska uppgifter. I de röda är det lite mer fysiska uppgifter, och i de svarta är det mycket klätterväggar och repstegar och liknande, berättar Elisabeth Björkgren som tillsammans med Bengt Schön driver Boda Borg i Karlskoga.
Boda Borg är inte bara ett äventyrshus. Det finns även konferensrum och möjligheter att äta och dricka gott. Allt fler företag väljer att förlägga sina konferenser på Boda Borg, berättar Elisabeth Björkgren.
– Det är bra för grupputvecklingen. Man kan använda äventyrshuset för att se hur personer fungerar i grupp.
Idag finns det fem stycken Boda Borg i Sverige. Det första byggdes upp i ett före detta sanatorium i Ånge. Många av idéerna till banorna i Boda Borg i Karlskoga kommer därifrån. Men allt eftersom har banorna utvecklats och nya har kommit till.
– Konceptet går ut på att vi bygger ut 20 procent varje år. Det är en förutsättning eftersom vi har så många återkommande gäster, säger Elisabeth Björkgren.
Kontinuerliga tester och tidigare erfarenheter ligger till grund för utvecklingen av nya och gamla banor. Äventyrshuset är hela tiden utsatt för en hel del slitage.
Boda Borg har såväl hantverkare och elektriker anställda. Både för större och mindre reparationer. För visst har det hänt att gäster i ren frustration satt en fot genom en dörr som inte öppnat sig när laget inte klarat av uppdraget.
– Vi har ett helt lager av dörrar, säger Elisabeth Björkgren. Vi informerar gästerna att de får gör mycket här, men inte sparka och slå.
I stort sett alla kan besöka Boda Borg med god behållning, menar Elisabeth Björkgren. Såväl barn som vuxna, och personer med olika form av handikapp.
– Tre banor är anpassade för rullstol, men en del rullstolar idag är så smidiga att många klarar av alla banorna på första våningen. Men vi har hittat rullstolsbundna på tredje våningen. De har ställt rullstolen och hivat sig i armarna.

Thomas Almberg

Karlskoga« Tillbaka


Turist i Värmland | Gjutarg 2 E | 681 50 Kristinehamn | Mob 0709-950 455 | Tel/fax 0550 - 109 88 | info@turistivarmland.se