Turist i värmland Startsida | Nyhetsbrev | Evenemang (www.varmland.org) | Mat, Logi & Guider | Filmer | Om företaget | Kontakta oss


Läs senaste Turist i VärmlandLäs senaste VänertidningAnge kod "värmland 13"
för 10 % rabatt vid beställning


Fridolf Ruhdin Museum

Kategori: Museér i Värmland


Munkfors Möt Fridolf Rhudin, en av bygdens stoltheter. Owe Clapson förestår det egenhändigt uppbyggda lilla museet och som på ett minst sagt levande sätt berättar om skådespelarens liv.

Bild: Fridolf Rhudin
Pojkarna på Storholmen var kanske Fridolf Rhudins bästa film. Efter att den hade visats gick halva Sverige runt och sa ”Frid” -en av hans repliker i filmen. Foto: AB Svensk Filmindustri.


I ett av de gamla röda trähusen på Gamla Bruket i Munkfors, är en minnesgård inrymt över en av Sveriges genom tiderna mest populäre skådespelare. Det är Owe Clapson som på eget initiativ samlat ihop privata föremål, grammofonskivor, tidningsartiklar och mycket annat om Fridol Rhudin. Owe Clapsons gör en enmansshow som är väl värd att upplevas där han berättar om Rhudins liv och leverne.
Fridolf Rhudin var när han stod på sin höjden av sin karriär Sveriges högst betalde skådespelare. Omtyckt för sin mänskliga gestaltning där han i många fall representerade det goda. En sida som enligt många vittnesmål låg hans egen personlighet nära. Hans förmåga till kvicka svar var också vida känt. Det var sällan han stod svarslös.
Allt startade hemma i Munkfors 1912 då han började med amatörteater. I takt med att anseendet hos den lilla gruppen ökade, växte Rhudins kontaktnät. 1923 fick ha sitt första lilla genombrott i stumfilmen ”Närkingarna”. Så småningom kom han i kontakt med Ernst Rolf och de två inledde ett samarbete. Detta var inte helt gnisselfritt på grund av Rolfs heta temperament. Men Rhudin var inte rädd för någon. När Ernst Rolf var vredgad och oresonlig, brukade Rhudin fälla följande kommentar: ”Akt dej så ja int kaller dej Ragnar Johansson!” vilket var Rolfs riktiga och lite mer ”oglamourösa” namn. Till slut skrevs ett kontrakt mellan de två, där det stod inskrivet att Rolf hade rätt till två vredesutbrott i månaden. (En i sig intressant tanke!)
För tidig bortgång
Efter år av hårt arbete insjuknade Rhudin i december 1934. Troligtvis drabbades han av det som vi idag kallar utbrändhet. Detta ledde efter en tid till hjärnhinneinflammation. Hans kropp klarade inte det och han avlider 6 mars 1935. Vid denna tidpunkt var penicillinet ännu inte uppfunnet, vilket troligen skulle ha räddat hans och så många andras liv.
Flera Munkforssöner
Owe Clapson har också lyft fram en annan Munkforsing som än idag är vida känd bland svenskamerikaner, nämligen Olle i Skratthult. Hans egentliga namn var Hjalmar Pettersson, en murare som kom att ägna sig åt bondkomik. I USA drog han på 1920-talet fulla hus vid sina uppträdanden, trots att han bara pratade svenska. Owe Clapson har varit över till staterna flera gånger för att tolka Skratthultarn. Ett alltid lika uppskattat arrangemang hos svenskamerikanerna.
Bosse Parnevik stammar också från bygden och kommer så småningom även han att få ett egen del i huset.
I ett av magasinen har Owe Clapson i ordningsställt en enkel teater med 54 sittplatser kallad Lilla Spektaklet. Här kan han framföra samma program inför sittande publik. Mycket uppskattat, inte bara av äldre.


Bild: OlleiSkratthult
På Fridolf Rhudinmuseet i Munkfors finns även minnet av Olle i Skratthult bevarat. En bondkomiker som gjorde stor succé i USA under 1920-talet. Bland svenskamerikaner är han än idag ett stort namn.

Munkfors

Karta« Tillbaka


Turist i Värmland | Gjutarg 2 E | 681 50 Kristinehamn | Mob 0709-950 455 | Tel/fax 0550 - 109 88 | info@turistivarmland.se