Turist i värmland Startsida | Nyhetsbrev | Evenemang (www.varmland.org) | Mat, Logi & Guider | Filmer | Om företaget | Kontakta oss


Läs senaste Turist i VärmlandLäs senaste VänertidningAnge kod "värmland 13"
för 10 % rabatt vid beställning


Finska nybyggares liv skildras på Finnstigen Hällefors

Kategori: Museér i Värmland


Hällefors Finnstigen är namnet på ett annorlunda friluftsmuseum som visar hur de finska svedjebönderna levde och bodde i de djupa Bergslagsskogarna från medeltiden och framåt. Utefter stigen, som är cirka 2 kilometer lång, har man byggt upp tidstypiska timmerstugor och verklighetstrogna miljöer.

Finnstigen ligger i Bredsjö, norr om Grythyttan. Här ligger även Bredsjögården som tidigare var Arbetareteaterförbundets kursgård. Det var när människor utifrån landet kom till Bredsjögården för att studera och arbeta som det hela började. De ville veta mer om bygdens historia. Äldre Bredsjöbor berättade om gruvor och hyttor som funnits. I skogen intill Bredsjögården blev historien levande och eleverna såg möjligheten att skildra den i teaterns form. Stiftelsen Finnkultur bildades och man började rekonstruera gamla byggnader med experthjälp från Örebro läns museum. Idag är stiftelsen ombildad till en ideell förening som driver stigen.

Man kan besöka Finnstigen på egen hand eller med guide och höra historiens vingslag susa. I sommar kan man även titta på teaterföreställningen "Finnsönerna" som framförs utefter hela stigen. Samtidigt som man ser teater får man sig alltså en liten promenad. Föreställningen är skriven av Nils Parling och bygger på verkliga händelser. Vi får följa Mattis liv från barndom till ålderdom. Amatörteatergrupper från Finska föreningar i Mellansverige framför dramat på finska. Men de brukar ha en svensk tolk med som tolkar handlingen.
- Det blir väldigt levande och fast man inte förstår språket förstår man känslan. Det blir väldig dramatiskt, säger Susanne Grundström ordförande i föreningen Finnstigen.

De finska nybyggarna kom till dessa djupa Bergslagsskogar från slutet av 1500-talet. De sökte sig till områden där de kunde bedriva sin jordbrukskultur, svedjebruket. Man valde gärna höglänta lägen mot söder där det var mindre risk för frostnätter. Ändlösa skogar och steniga magra moränmarker tycks inte ha skrämt dem. Hertig Karl, som ville befolka sitt hertigdöme, lovade dem egen jord och skattefrihet under att antal år.

På friluftsmuseet kan man följa med på en vandring och se hur svedjebrukarna bodde i kåtor under nybyggartiden. Hur milorna där träkol framställdes såg ut och hur kolarna hade det i sina kolarkojor. Kolmilan byggs upp på nytt varje sommar av finska föreningen i Hällefors. De bränner på hösten och i år kommer de att göra det samtidigt som teatern uppförs i augusti, om vädret tillåter.
På museet skildras också hur en nybyggarfamilj hade det i sitt enkla timrade hus på 1600-talet, några årtionden efter att de kommit till Sverige. Den lilla familjen hade vuxit till tio personer. På gården fanns även kokhus, fähus, lada, bod och avträde.
Lite längre bort kan man se hur en gård såg ut vid 1800-talets början. Nu hade man anammat mer av det svenska byggnadssättet. I en stuga bredvid den traditionella rökugnsstugan hade man byggt en parstuga med inmurad spis, glasade fönster och köpta möbler. Familjerna fortsatte oftast att bo i den finska delen och använde den svenska till mer högtidliga tillfällen.
Man får också lära sig hur svedjebrukarna gick till väga för att krossa säd till kokning av gröt och välling och hur själva svedjebruket gick till.
Kort sagt, utefter Finnstigen får man en god inblick i dessa strävsamma människors liv kunde se ut.

Hällefors

Karta« Tillbaka


Turist i Värmland | Gjutarg 2 E | 681 50 Kristinehamn | Mob 0709-950 455 | Tel/fax 0550 - 109 88 | info@turistivarmland.se