Turist i värmland Startsida | Nyhetsbrev | Evenemang (www.varmland.org) | Mat, Logi & Guider | Filmer | Om företaget | Kontakta oss


Läs senaste Turist i VärmlandLäs senaste VänertidningAnge kod "värmland 13"
för 10 % rabatt vid beställning


Nils Ferlin på museet Kvarnen i Filipstad

Kategori: Museér i Värmland


Filipstad kommun Nils Ferlin är, jämte Gustav Fröding, vår kanske mest lästa och folkkära diktare. Vem har inte hört eller läst raderna ur en Valsmelodi från diktsamligen En dödsdansares visor:

Dagen är släckt
mörkret har väckt
stjärnor och kattor och slinkor
fyllda av skarn
slödder och flarn
sova polishus och finkor
Barnet det skådar i drömmarnas brus
hur en ängel med lyktor går runt i våra hus.
Och ensam i kvällen den sena
jag slåss med en smäktande vals
Och jag är ganska mager om bena
tillika om armar och halsNils Johan Einar Ferlin föddes den 11 december 1898 i Karlstad där hans far arbetade på Nya Wermlands-Tidningen. När fadern tio år sedare blev chefredaktör för tidningen Bergslagen, flyttade familjen till Filipstad. Ett år senare hittades fadern död, drunknad i Klarälven och Nils Ferlin uppfostrades tillsammans med sina tre syskon av modern, som såg till att alla barnen fick bra utbildningar.
Efter realexamen 1914 arbetade han bland annat som sjöman, bokhandelsmedhjälpare och med att såga is på sjön. Efter utbildning vid Elin Svenssons teaterskola, reste han runt som skådespelare och revyartist samtidigt som han skrev egna visor och kupletter.
Nils Ferlin debuterade 1930 med diktsamlingen En döddansares visor, men det stora genombrottet kom med Goggles 1938.
Efter att ha levt livets glada dagar i några år bland konstnärer och författare i Stockholm gifte han sig och fick några lugna år tillsammans med Henny Lundqvist. 1961 avled han på Samariterhemmet i Uppsala och ligger begravd på Bromma kyrkogård.

Ferlinutställningen i Filipstad

I mitten av mars 2005 öppnade Museet Kvarnen i Filipstad en Ferlinutställning. Namnet på utställningen är "Barfotapoet i livets villervalla" och handlar om konstnären Nils Ferlin och hans liv i Filipstad.
Sedan två år tillbaka driver kulturföreningen Kulörta Lyktor på ideell basis galleri och utställningsverksamhet på första våningen och Ferlinutställning på andra. Nu har Ferlinutställningen börjat växa och kulturföreningen har tillsammans med Ferlingruppen förverkligat något av en dröm.
- Det är väldigt roligt, tycker Maria Wiklund på museet Kvarnen. Det som förr var en liten Ferlinutställning tar idag upp ungefär två tredjedelar.
Utställningen visar idag Nils Ferlins liv i Filipstad, hans böcker och ett galleri med Ferlintolkningar. Dessutom kan man höra en inspelning när han själv läser sina dikter. Olika miljöer har byggts upp där Ferlin är centralgestalten, bland annat en scen där han står med hög hatt och frack.
- Alla miljöer i utställningen anspelar på Ferlins dikter, berättar Kjell Ekman från Ferlingruppen.
En del av Ferlins privata ägodelar finns med, till exempel hans skrivmaskin och gitarr. Dessutom finns det bilder på olika tonsatta dikter och ett läsrum med böcker.
- Där är det meningen att man ska kunna sätta sig ner i lugn och ro och läsa om Nils Ferlin, säger Kjell.
Ferlinutställningen på Museet Kvarnen kommer att byggas ut i etapper och kommer i slutändan att innehålla hela Ferlins liv, bland annat tiden i Klara och Café Kosmopolit. I framtiden kommer det troligen att finnas ett café också.
- Ja, säger både Maria och Kjell. Museet är under uppbyggnad, vi har bara tagit en paus i arbetet.
Det finns inga guider på museet, men är det någon som skulle vilja ha en guidad Ferlinvisning så kan museet ordna det.

Filipstad kommun« Tillbaka


Turist i Värmland | Gjutarg 2 E | 681 50 Kristinehamn | Mob 0709-950 455 | Tel/fax 0550 - 109 88 | info@turistivarmland.se