Turist i värmland Startsida | Nyhetsbrev | Evenemang (www.varmland.org) | Mat, Logi & Guider | Filmer | Om företaget | Kontakta oss


Läs senaste Turist i VärmlandLäs senaste VänertidningAnge kod "värmland 13"
för 10 % rabatt vid beställning


Fotboll och museum fungerar fint i Degerfors

Kategori: Museér i Värmland


Även om inte alla har ett grundmurat fotbollsintresse så har nog de flesta något slags minne där fotboll ingår. En VM-final på tv, serietidningar vid frukostbordet eller matcher på skolan. "Tjing för att vara Pelé" har nog hörts ropas över dammiga grusplaner fler än en gång.

Våren 1993 invigdes Degerfors Fotbollsmuseum på Degernäs Herrgård. Sommaren 2002 flyttades de gamla och i vissa fall unika rariteterna till nya lokaler, alldeles intill idrottsplatsen Stora Valla. Och till museet kommer alltså inte enbart kalenderbitare.
2004 har man satsat på utställningen "Hundra år med svensk fotboll" där publiken får följa de mer betydelsefulla episoderna i den svenska fotbollshistorien, från år 1904. Utställningen sker inte i själva museet utan i lokalen Stora Halla, alldeles intill. Där presenteras under sommaren bland annat de viktigare händelserna kring landslaget, svenska klubbar, arenor och domare. Skyttekungarna i Allsvenskan får självklart lite extra utrymme. Och en omfattande förteckning och beskrivning över de som erövrat den åtråvärda Guldbollen finns också på plats. Gunnar Gren var den förste att motta denna ära och hans pokal står här för beskådan.

Inne i museet kan man bland annat ta del av Degerfors IF:s historik. Och det är en klubb med stolta traditioner. Laget från den lilla bruksorten med cirka 10 000 invånare tog steget upp i Sveriges högsta serie redan 1938 och sedan dess har det blivit 29 år i serien. Degerfors IF tillhör faktiskt ett av landets 15 mest meriterade lag. Ur denna relativt sett lilla förening kommer bland andra Gunnar Nordahl och nickspecialisten Ralf Edström. Bland dagens stjärnor kan nämnas Andreas Andersson och Olof Mellberg. Dessutom var Englands nuvarande förbundskapten Sven-Göran "Svennis" Eriksson tränare för Degerfors IF 1977-78. Och Svennis assistent Tord Grip, har ett långt förflutet som spelare och tränare i föreningen. Det är han som donerat en av museets dyrgripar; Englands landslagströja med autografer av bland andra David Beckham.

Degerfors har med detta museum fått en sällsam turistattraktion, som även uppmärksammats i utländsk press. Idrottsmuseer finns det ju ganska gott om här i Sverige, men detta torde vara det enda renodlade fotbollsmuseet. Här finns, förutom foton från olika tidsepoker, gamla fotbollsskor, fotbollar, dräkter, tidningar, böcker, idrottskonst och affischer. Detta är ett minnenas hus för nostalgiker. Och alltså värt ett besök, även för den som inte brukar sitta klistrad framför TV:n i nätbrynja vareviga fotbollshelg.

Bildtext: Det engelska landslagets tröja, signerad av bland andra David Beckham, flankeras av Göran Berger och Sten Lundmark som förestår fotbollsmuseet i Degerfors.

Degerfors

Karta« Tillbaka


Turist i Värmland | Gjutarg 2 E | 681 50 Kristinehamn | Mob 0709-950 455 | Tel/fax 0550 - 109 88 | info@turistivarmland.se